Nutriţie / Dieta |
Postul reface sistemul imunitar
GH. MĂNOIU | 20 APRILIE 2023
Rezultatele unui nou studiu sugerează că cicluri de post prelungit, de 2-4 zile, sub supraveghere medicală, protejează nu numai împotriva efectelor toxice ale chimioterapiei, dar declanşează şi regenerarea, prin celule stem, de noi celule ale sistemului imunitar şi eliminarea celor vechi, deteriorate.
Studiul, realizat de cercetătorii de la University of Southern California (USC) în Los Angeles, este primul care arată că o intervenţie naturală poate declanşa regenerarea unui organ sau sistem prin celule stem.
Această metodă ar putea ajuta persoanele cu sistemului imunitar deteriorat, de exemplu, în cazul în care au primit un tratament de chimioterapie pentru cancer.
Ar putea beneficia şi persoanele în vârstă, cu sistem imunitar slăbit prin îmbătrânire, ceea ce le face mai sensibile la boli.
Oamenii de ştiinţă spun că postul prelungit, sub supraveghere medicală, pare să treacă celulele stem ale sistemului imunitar de la o stare latentă într-o stare activă de auto-reînnoire.
Rezultatele experimentelor pe animale de laborator şi din faza 1 de studiu clinic uman au arătat că perioadele lungi de repaus alimentar au redus în mod semnificativ nivelurile de celule albe din sânge.
La animale, acestea au schimbat căile de semnalizare ale celulelor stem hematopoietice, un grup de celule stem care generează sângele şi sistemul imunitar.
Atunci când nu mai mănâncă, organismul foloseşte glucoza, grăsimea şi cetonele depozitate şi reciclează celulele uzate şi deteriorate ale sistemului imunitar.
La animalele folosite în studiu, perioadele prelungite de repaus alimentar, cicluri de 2-4 zile fără mâncare pe parcursul a 6 luni, a ucis celulele imunitare bătrâne şi deteriorate şi a generat altele noi.
În timpul fiecărui ciclu de repaus alimentar, scăderea nivelului de celule albe a declanșat o regenerare pe bază de celule stem a celulelor sistemului imunitar.
În particular, postul prelungit a redus PKA, o enzimă care este implicată în extinderea duratei de viaţă a organismelor simple, prin oprirea genei care o generează. Aceasta a dus la începerea procesului de proliferare a celulelor stem şi reconstruirea întregului sistem.
Repausul alimentar prelungit, de asemenea, a condus la o scădere a IGF-1, un hormon, factor de creștere, legat de îmbătrânire, cancer şi progresia tumorii.
În timpul postului, organismul se debarasează de părţile sistemului care sunt deteriorate, ineficiente sau învechite.
Într-un studiu clinic care a implicat un mic grup de pacienţi cu cancer, s-a constatat că postul timp de 3 zile înainte de a primi chimioterapia, i-a protejat de efectele toxice ale acesteia.
În timp ce chimioterapia salvează vieţi, aceasta provoacă în acelaşi timp şi o deteriorare semnificativă a sistemului imunitar, iar cercetătorii speră că postul făcut sub supraveghere medicală, ar putea ajuta la minimizarea prejudiciului.
Totuşi, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a testa eficienţa postului la om şi de a examina efectele sale secundare.