Ştiri / Spaţiu |
Praful cometei ISON ce viziteaza sistemul solar, ne-ar putea oferi un specatcol unic
Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric.
S-a anticipat ca cometa ISON va veni in interiorul sistemului solar pentru a se intalni cu soarele in noiembrie 2013. In ianuarie, cometa era inca aproape de orbita lui Jupiter, dar devenise foarte activa. Mai bine de 50000 kg de praf sunt aruncate din nucleul cometei in fiecare minut.
Simularea traiectoriei cometei a dus la concluzia ca o parte din praful lasat de cometa ar putea ajunge pe Pamant.
Timp de mai multe zile, in jurul datei de 12 ianuarie 2014, Pamantul va trece printr-un flux de praf fin lasat de cometa ISON, cu boabe de dimensiuni de cativa microni, impinse de presiunea radiatiilor Soarelui. Ele vor avea o viteza de 56 km/s, dar din cauza dimensiunilor mici, atmosfera superioara a Pamantului le va opri. Nu vor arde, ci vor cobori usor spre Pamant. Ploaia de praf nu va fi observata si va fi foarte lenta, putand sa dureze luni sau ani de zile pana sa se aseze tot praful.
In timp ce praful este in atmosfera, ar putea produce nori noctilucent, nori ce stralucesc intr-o culoare albastru-electric la 80 km deasupra polilor Pamantului si sunt formati din particule de gheata, insamantate cu praf din spatiu. Aceste valuri de culoare peste poli ar putea fi singurul semn vizibil al prafului prin care trece Pamantul.
Particulele de praf sunt prea mici pentru a constitui un pericol pentru Statia Spatiala Internationala sau pentru sateliti. Nu constituie un pericol nici pentru Pamant, cometa apropiindu-se la cel mult 64 milioane km pe 26 decembrie 2013.
GH. MANOIU | 7 MAI 2013