Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Praful din peşti africani străvechi hrăneşte Amazonul

    Materialul bogat în substanţe nutritive, din resturile de peşti antici din Africa este transportat în milioane de tone de praf, de vântul ce bate peste Atlantic dinspre Sahara în fiecare an. Oamenii de ştiinţă au recunoscut de mult importanţa acestui tren de aer pentru sănătatea pădurii tropicale.



    Praf si nori deasupra Saharei. Foto: NASA


    O echipă de cercetători din Marea Britanie a efectuat un studiu pentru a arăta că o mare parte din fosforul esenţial din acest praf este derivat din oasele şi solzii de peşti ca şi din alte organisme, ce au trăit în Megalacul Ciad, un uriaş corp de apă ce acoperea acum mii de ani zona de centru-nord a Africii.

    Când au murit, rămăşiţele lor s-au scufundat în sedimentele de noroi, care sunt astăzi expuse la suprafaţă în unul dintre locurile cele mai bătute de vânt de pe Pământ, depresiunea Bodélé.

    Sateliţii au captat des imagini cu mari nori de praf alb ridicaţi din zona Ciad pentru a fi transportaţi peste ocean în America de Sud.

    Praful conţine apatită, un mineral cu fosfor, iar fosforul este esenţial pentru fotosinteză.

    Oamenii de ştiinţă nu erau siguri dacă această apatită a fost erodată din roci sau are o sursă organică.

    Examinarea structurii cristaline a dezvăluit că este într-adevăr de origine organică.

    Constatarea este importantă, deoarece acest tip de fosfor este mai solubil pentru ecosisteme, cum ar fi Amazonul, decât alte tipuri de fosfor care provin din roci.

    Această sursă importantă de fosfor pentru Amazon este finită. Sedimentele din Megalacul Ciad vor fi în cele din urmă complet erodate de vânturile ce suflă prin Sahara.

    Aceasta ar putea avea consecinţe negative pentru pădurile tropicale. Din acel moment, Amazonul va trebui să se descurce cu fosforul detritic luat din roci, mai greu solubil.

    1 AUGUST 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii din Queensland au descoperit două noi specii de marsupial australian rar, cunoscut pentru obiceiurile sale de împerechere mortale.
    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, afirma un nou studiu. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific vârstei.
    Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”.
    O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din America. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă.
    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani.
    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.