Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Prea multe proteine animale ar putea duce la moarte timpurie
GH. MĂNOIU | 28 DECEMBRIE 2023
Potrivit unui studiu făcut de cercetători de la University of Southern California, European Commission Joint Research Centre, Brescia University School of Medicine, Universidad San Francisco de Quito şi alte câteva institute din Italia şi Statele Unite, prea multe proteine ar putea fi o cauză de deces pentru persoanele de vârstă mijlocie care consumă multă carne, lapte şi brânzeturi.
Cercetătorii au urmărit mii de adulţi cu vârste de peste 50 de ani timp de două decenii şi au ajuns la concluzia că cei care au avut o dietă bogată în proteine animale pe timpul vârstei de mijloc, au avut de patru ori mai multe şanse să moară de cancer decât cei care urmau o dietă cu un nivel redus de proteine.
De asemenea, riscul de a muri de diabet a fost de câteva ori mai mare.
O schimbare bună ar fi reducerea aportului de proteine în general, şi în special pe cel de origine animală. Această indicaţie se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.
Pentru persoanele mai în vârstă, consumul mai mare de proteine ar putea fi o mişcare inteligentă.
La vârste mai mari cercetătorii spun că este de dorit să se evite o dietă săracă în proteine, pentru a menţine greutatea şi pentru a proteja de accidente.
Câte proteine ar trebui să facă parte din dieta zilnică a fost un subiect mult discutat de-a lungul timpului. Ce este bun pentru o persoană la o anumită vârstă, poate fi periculos pentru alta.
Totul este o problemă de echilibru. Trebuie avute în vedere necesităţile reale ale organismului care se schimbă cu vârsta.
În acest studiu, oamenii de ştiinţă au considerat dietă cu conţinut ridicat de proteine cea în care cel puţin 20% din calorii veneau din proteine şi dietă cu aport redus de proteine cea în care aportul era sub 10%.
Autorii studiului au testat relaţia dintre aportul de proteine şi progresia cancerului la animalele de laborator timp de două luni şi au observat o incidenţă mai mică a cancerului şi dimensiuni mai reduse ale tumorilor la cele cu dietă cu aport redus de proteine.
Mulţi oameni consumă de două sau de trei ori mai multe proteine decât au nevoie şi prea multe proteine animale în detrimentul celor de origine vegetală din nuci, seminţe, legume.
Pentru oamenii de vârstă mijlocie, există recomandări pentru un consum de 0,8 grame de proteine pe fiecare kilogram de greutate corporală în fiecare zi.
Pentru o greutate de 60 kg, ar trebui consumate 45-50 grame, adică câteva căni de fasole uscată.