Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Premiul Nobel pentru fizică pe 2013, acordat pentru teoria privind bosonul Higgs

    Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”.


    Purtătorul de cuvânt al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe a anunţat câstigătorii premiului pentru fizică ieri (marţi, 8 octombrie) la Stockholm, descriind descoperirea drept ”ceva foarte mic, dar care face toată diferenţa”.

    El a spus: «Pentru descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, şi care recent a fost confirmată de către experimentele ATLAS şi CMS de la [laboratorul] Large Hadron Collider al CERN prin descoperirea particulei fundamentale prezise.»”

    Cei doi oameni de ştiinţă, Englert şi Higgs au propus teoria lor în 1964, independent unul de celălalt. Ei sunt cunoscuţi pentru descoperirea teoretică a bosonului Higgs, particula sub-atomică poreclită ”particula Dumnezeu” pe care se crede că se bazează ”câmpul Higgs”, care la rândul său se crede că face posibilă existenţa atomilor.

    Oamenii de ştiinţă, care au prezis existenţa particulei acum aproape 50 de ani, cred că bosonul Higgs a existat numai în prima milionime de milionime de secundă după Big Bang, explozia care a creat Universul acum aproximativ 13 miliarde de ani.

    Bosonul Higgs a fost detectat în 2012 în cadrul experimentelor de la CERN, de lângă Geneva. Descoperirea a fost reconfirmată în martie 2013 prin experimentele internaţionale ATLAS şi CMS de la CERN.

    Howard Gordon, vice-preşedinte la departamentul de fizică de la Laboratorul Naţional Brookhaven din New York, a declarat că a existat destul de mult scepticism privind teoria bosonului Higgs, care a fost postulată acum 50 de ani, dar experimentele ATLAS şi CMS au demonstrat că teoria era corectă. El a mai declarat că din păcate în prezent nu cunoaşte nici o aplicabilitate practică a acestei teorii.

    Englert şi Higgs vor împărţi premiul de 1,25 milioane dolari SUA, care le va fi înmânat în decembrie.

    Premiile Nobel pentru realizări deosebite în domenii cum ar fi ştiinţa, literatura şi pacea au fost acordate începând cu anul 1901, în conformitate cu testamentul inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.

    9 OCTOMBRIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din America. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă.
    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani.
    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.