Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Premiul Nobel pentru Chimie 2024: doi americani și un britanic

    Academia suedeză a acordat, miercuri, 9 octombrie 2024, Premiul Nobel pentru Chimie 2024 americanilor David Baker și John Jumper, precum și britanicului Demis Hassabis pentru rezultatele cercetărilor lor asupra proteinelor.



    Cei trei câștigători. Foto: Wikinews


    Potrivit juriului, biochimistul David Baker este recompensat „pentru proiectarea computațională a proteinelor”, iar cercetătorii Demis Hassabis și John Jumper au fost recompensaţi pentru munca lor privind „predicția structurii proteinelor” bazată pe inteligența artificială.

    15 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nihon Hidankyo, o organizație japoneză de supraviețuitori ai bombardamentelor americane de la Hiroshima și Nagasaki, este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace în 2024, pentru activismul său împotriva armelor nucleare.
    Comitetul Nobel din Suedia a anunțat că Victor Ambros și Gary Ruvkun au câștigat Premiul pentru Medicină pentru descoperirea microARN sau acidul ribonucleic și rolul acestuia în reglarea post-transcripțională a genei, în procesul fundamental de dezvoltare a celulelor organismului.
    Aceștia au fost recompensați de Academia Suedeză de Științe pentru „descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale”, a anunţat juriul în comunicatul său de presă.
    Fluviul Rio Negro a scăzut la nivelul de 13,19 metri în această săptămână, depășind seceta din 2010 când râul care scaldă capitala Amazonului a atins 13,63 metri.
    În următorii 30 de ani, națiunile insulare din Pacific, cum ar fi Tuvalu, Kiribati și Fiji, vor suferi o creștere a nivelului mării cu cel puțin 15 centimetri, conform unei analize a NASA privind creşterea nivelului mării.
    În luna august a acestui an temperatura planetei a depășit cu 1,51 grade Celsius nivelul preindustrial. A fost cel mai cald august, cu o temperatură medie a aerului la suprafață cu 0,71 °C peste media perioadei 1991-2020.