Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Premiul Nobel pentru fizică 2024 acordat americanului Hopfield și britanico-canadianului Hinton

    Premiul Nobel pentru fizică 2024 a fost acordat, pe 8 octombrie 2024. americanului John Hopfield și britanico-canadianului Geoffrey Hinton.



    Premiul Nobel pentru fizică 2024 a fost acordat pentru „descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale”. Foto: Possessed Photography/Unsplash


    Aceștia au fost recompensați de Academia Suedeză de Științe pentru „descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale”, a anunţat juriul în comunicatul său de presă.

    Potrivit președintelui comitetului Nobel pentru fizică, Ellen Moons, acești doi oameni de știință au folosit „fizica statistică pentru a proiecta rețele neuronale artificiale care funcționează ca amintiri asociative și găsesc modele în seturi mari de date”.

    11 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fluviul Rio Negro a scăzut la nivelul de 13,19 metri în această săptămână, depășind seceta din 2010 când râul care scaldă capitala Amazonului a atins 13,63 metri.
    În următorii 30 de ani, națiunile insulare din Pacific, cum ar fi Tuvalu, Kiribati și Fiji, vor suferi o creștere a nivelului mării cu cel puțin 15 centimetri, conform unei analize a NASA privind creşterea nivelului mării.
    În luna august a acestui an temperatura planetei a depășit cu 1,51 grade Celsius nivelul preindustrial. A fost cel mai cald august, cu o temperatură medie a aerului la suprafață cu 0,71 °C peste media perioadei 1991-2020.
    Oamenii de știință din Brazilia au testat 13 rechini de adâncime cunoscuți în mod popular sub numele de „rechin cu cioc brazilian”, și toți au fost depistați pozitiv la cocaină, cu o concentrație de până la 100 de ori mai mare decât cea raportată anterior pentru alte specii acvatice.
    Ambele cicloane tropicale vor provoca ploi abundente și tulburări maritime, cu valuri de peste șase metri, pe o rază de peste 100 de kilometri.
    în urma unui update defect al programului Falcon Sensor al firmei CrowdStrike Holdings, Inc., o companie americană de securitate cibernetică cu sediul în Austin, Texas, mii de calculatoare din întreaga lume, folosite de aeroporturi, bănci, spitale și de alte companii s-au blocat, și sistemul de operare Windows nu a mai putut porni.