Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Prima cometa vizibila in acest an


    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare.



    Foto: NASA


    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, a fost descoperita in iunie 2011 de astronomii din Hawaii.

    Fiind o cometa noua ce vine din Norul Oort, ea poate fi plina de surprize.

    Norul Oort este denumit dupa astronomul olandez Jan Oort care i-a sustinut existenta. Fiind prima vizita a cometei Pan-STARRS in Sistemul Solar, ea nu a fost testata de caldura puternica si de forta gravitationala a Soarelui si nu se stie cum va reactiona.

    S-ar putea dezintegra si ar putea umple cerul de jeturi de gaz si praf. Trecand la distanta mica de Soare, cometa ar trebui sa fie foarte activa si sa lase in urma o frumoasa coada de praf.

    Va fi observabila la apusul soarelui, cand cerul nu este inca foarte intunecat. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, atunci cand cometa apare pe cer la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere.

    Pe 5 martie cometa a fost la distanta cea mai mica de Pamant, iar pe 10 martie se va afla cel mai aproape de Soare, cand se va afla in interiorul orbitei lui Mercur. Caldura primita de la Soare o va face vizibila cu ochiul liber.

    In noiembrie 2013, o alta cometa, ISON, va straluci ca o Luna plina ziua, atunci cand va trece prin atmosfera Soarelui.

    GH. MANOIU | 6 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid.
    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei.
    Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.
    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone.
    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11.
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.