Ştiri / Spaţiu |
Prima imagine a planetei Uranus luată de sonda Cassini
Sonda spaţială a NASA, Cassini a luat prima imagine obţinută vreodată a albastrei planete gigantice de gheaţă, Uranus.
Pe 11 aprilie 2014, nava spaţială robotizată şi-a întors pentru scurt timp privirea de la inelele lui Saturn pentru a observa îndepartata planetă, cea de a şaptea de la Soare.
Planetele Uranus şi Neptun sunt denumite uneori "giganţi de gheaţă" pentru a le deosebi de fraţii lor mai mari, Jupiter şi Saturn, numite "giganţi de gaz".
Denumirea provine din faptul că o mare parte din compoziţia planetelor constă din apă, amoniac şi metan, care sunt, de obicei congelate în adâncurile reci ale sistemului solar. Jupiter şi Saturn sunt făcute aproape în întregime din hidrogen şi heliu, cu procente mai mici de gheaţă.
Uranus are o culoare naturală albastru pal în această imagine fiindcă atmosfera sa conţine gaz metan şi o mică parte de aerosoli şi nori. Metanul de pe Uranus ca şi fratele său de culoare safir, Neptun, absoarbe lungimi de undă roşii din lumina solară, dar permite lungimii de undă albastre să scape din nou în spaţiu, proces ce dă culoarea albastruie predominant văzută aici .
În momentul în care a fost luată această fotografie, Uranus era aproape pe partea opusă Soarelui, la aproximativ 28,6 unităţi astronomice de Cassini şi Saturn. Ea se apropie la cel puţin 10 unităţi astronomice de Saturn o dată la 30 de ani.
O unitate astronomică este distanţa medie de la Pământ la Soare, egală cu 150 milioane km.
GH. MĂNOIU | 4 MAI 2014