Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Primele simptome de scleroză multiplă legate de latitudine şi de expunerea la Soare

    Cercetătorii australieni de la Menzies Institute for Medical Research al Universităţii Tasmania au descoperit că vârsta la care apar primele simptome ale sclerozei multiple este puternic legată de latitudine.



    Demielinizare datorată SM.


    Studiul a constatat că există o probabilitate mai mare ca oamenii care au trăit la mare distanţă de Ecuator să prezinte primele semne de scleroză multiplă mai devreme decât cei care au trăit la tropice.

    Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost în jur de 32 de ani.

    Dar, după luarea în considerare a potenţialilor factori de influenţă, s-a constatat că fiecare creştere cu 10 a latitudinii este asociată cu un început cu 10 luni mai devreme a simptomelor.

    La pacienţii mai îndepărtaţi de Ecuator, apariţia primelor simptome a fost cu aproape doi ani mai devreme decât la cei mai apropiaţi de Ecuator.

    Se consideră că scleroza multiplă ar fi cauzată de interacţiunea complexă a factorilor genetici cu cei de mediu, inclusiv latitudinea şi expunerea la diferite niveluri de lumină solară şi vitamină D.

    Dar până acum nu a fost clar dacă latitudinea ar putea afecta vârsta la care apar primele simptome.

    Este posibil ca factorul latitudine să fie asociat şi cu severitatea bolii.

    12 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Expunerea repetată la unele produse de curăţare afectează semnificativ funcţia pulmonară, sugerează un studiu efectuat de Universitatea Norvegiană din Bergen.
    Copiii care dezvoltă alergii ar putea fi receptivi la mai multe probleme mai târziu în viaţă, potrivit unui nou studiu.
    Noi cercetări sugerează că scăderea capacităţii de a identifica anumite mirosuri poate semnala un stadiu precoce al bolii Alzheimer şi declinul cognitiv viitor.
    Oamenii de ştiinţă de la University of Nottingham's School of Life Sciences au descoperit mecanismul de divizare rapidă a celulelor parazitului malariei, o descoperire care ar putea duce la noi tratamente pentru această maladie.
    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară.
    Persoanele care consumă apă cu niveluri mai ridicate de litiu par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.