Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Primul satelit din lemn a fost lansat în spațiu

    Cubesat-ul LignoSat, creat de oamenii de știință de la Universitatea Kyoto în colaborare cu Sumitomo Forestry, a fost trimis luni pe orbită de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. Sosind la Stația Spațială Internațională,a doua zi, la bordul unei nave de aprovizionare Dragon, satelitul din lemn va rămâne acolo timp de aproximativ șase luni.



    Primul satelit din lemn din lume lansat în spațiu. Foto: tasnimnews.com


    Fiecare parte a LignoSat măsoară aproximativ 10 centimetri și este construită din lemn de honoki, un tip de arbore de magnolie originar din Japonia.

    Satelitul a fost construit folosind tehnici tradiționale japoneze care evită șuruburile sau lipiciul, subliniind atât durabilitatea, cât și respectarea mediului.

    Această misiune își propune să exploreze fezabilitatea materialelor din lemn pentru construcția sateliților ca o potențială soluție pentru atenuarea deșeurilor spațiale.

    Sateliții dezafectați pe orbita joasă a Pământului sunt de obicei arși în atmosferă, dar sateliții metalici nu se dezintegrează întotdeauna în întregime, lăsând uneori fragmente de metal care pot ajunge la suprafața Pământului și pot contribui la poluarea mediului.

    Echipat cu senzori, LignoSat va transmite date despre rezistența sa față de condițiile dure ale spațiului, cum ar fi fluctuațiile extreme de temperatură, ajutând oamenii de știință să evalueze viabilitatea materialului.

    Conceptul de satelit din lemn a fost raportat inițial de Digital Trends în urmă cu patru ani.

    Dacă LignoSat se va dovedi de succes, echipa intenționează să propună designul satelitului din lemn ca alternativă ecologică la SpaceX pentru misiunile viitoare.

    8 NOIEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii din Australia au descoperit că adăugarea zațului de cafea carbonizat în beton poate face betonul cu 30% mai tare, oferind o soluție potențială atât la provocările din construcții, cât și la gestionarea deșeurilor.
    Un compozit inovator format dintr-un polimer anorganic și un semiconductor a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia şi Universitatea Jaume I, din Castellón, Spania.
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un tip de bioplastic care se degradează rapid atât în ​​procesele de compostare, cât și atunci când este aruncat în mediu.
    Un grup de lucru universitar din Marea Britanie a dezvoltat o baterie alimentată cu bacterii care recoltează energie din microorganismele din sol pentru a se reîncărca. Un prototip a fost deja lansat în Brazilia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.