Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Primul spectacol astronomic al anului 2014


    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie.



    Radiantul curentului Quadrantide. Foto: EarthSky Communications/Wikimedia Commons


    Radiantul curentului de meteori se află în constelaţia Boötes lângă Carul Mare. Este unul dintre cei mai puternici curenţi, cu un maximum de 100 până la 140 de meteori pe oră.

    Din păcate ei nu sunt prea strălucitori şi se observă greu. Şi durata curentului este una scurtă, doar între 1 şi 5 ianuarie, cu un maximum de câteva ore, comparativ cu Perseidele din august, la care maximul durează două zile. El se vede cel mai bine în emisfera nordică.

    În 1825, astronomul Antonio Brucalassi a raportat pentru prima dată observarea "stelelor căzătoare". Din 1839 au fost considerate un curent de meteori anual.

    Sursa lor a fost descoperită abia în decembrie 2003 de Peter Jenniskens de la Ames Research Center (NASA). Ei provin de la asteroidul 2003 EH1, probabil o parte din cometa C/1490 Y1, observată de astronomi chinezi, japonezi şi coreeni acum 500 de ani, şi care s-a dezintegrat.

    Numele de Quadrantide vine de la Quadrans Muralis, un grup de stele care era considerat constelaţie în 1795 de către astronomul francez Jerome Lalande, acum făcând parte din constelaţia Boötes conform convenţiei Uniunii Astronomice Internaţionale de la Roma din 1922.

    GH. MANOIU | 2 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.
    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată.
    Cercetătorii de la Universitatea Paris-Sud şi CNRS cred că un asteroid a declanşat valuri de 150 metri atunci când a căzut într-un ocean ce ar fi existat în nordul planetei Marte în urmă cu trei miliarde de ani.
    Roverul chinez Yutu a intrat în cea de-a treia hibernare planificată, dar problemele pe care le are cu controlul părţii mecanice şi care ar putea paraliza vehiculul sunt încă nerezolvate.
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".
    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea.