Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O problemă spinoasă, un răspuns genetic

    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă.



    Trandafir care a evoluat independent pentru a avea spini. Noile cercetări arată că un mecanism similar controlează creșterea și pierderea spinilor la plante, de la trandafiri la vinete, chiar dacă acestea au evoluat diferit cu aproape 165 de milioane de ani în urmă. Foto: James Satterlee/Cold Spring Harbor Laboratory


    Noi cercetări au descoperit că un mecanism similar controlează creșterea și pierderea spinilor la plante, de la trandafiri la vinete, chiar dacă acestea au evoluat divergent cu aproape 165 de milioane de ani în urmă.

    Descoperirea deschide posibilitatea de a reproduce versiuni fără spini la plantele care cresc în mod natural fără extensii potențial dăunătoare.

    Cercetătoriii de la Cold Spring Harbor Laboratory, au reușit să elimine spinii la o specie sălbatică și să genereze rude mai ușor de cultivat ale plantelor înțepătoare, ceea ce permite utilizarea în agricultură a plantelor rezistene la secetă sau la dăunători.

    Chiar și pentru trandafiri, eliminarea spinilor are un impact destul de mare, deoarece în prezent aceștia sunt îndepărtați din soiurile comerciale printr-un proces manual laborios.

    6 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială.
    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează.
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc.
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii.
    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual.
    Un studiu detaliat al cristalelor de sare găsite în doi meteoriţi care s-au prăbuşit pe Pământ, a constatat că aceştia conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, inclusiv hidrocarburi şi aminoacizi.