Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Propolisul îmbunătățește imunitatea și atenuează inflamația la persoanele cu HIV
Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.
Autorii studiului au identificat că, spre deosebire de grupul care a primit un placebo, cel care a primit propolis a prezentat o reducere semnificativă a concentrației plasmatice de malondialdehidă, un marker al stresului oxidativ.
S-a înregistrat, în același grup, o ușoară creștere a capacității antioxidante totale, care reflectă lupta directă împotriva radicalilor liberi.
„Deși persoanele care trăiesc cu HIV au o speranță de viață excelentă cu terapiile actuale, una dintre problemele cu care se confruntă încă este problema îmbătrânirii premature – aproximativ zece până la 20 de ani, comparativ cu populația neinfectată. Există o deteriorare accelerată a imunității [imunosenescență] la aceste persoane și dezvoltarea timpurie a comorbidităților precum diabetul, hipertensiunea și neoplasmele”, subliniază biologul Karen Ingrid Tasca, care și-a dezvoltat lucrarea post-doctorală la Institutul de Bioștiințe Botucatu, Universidade Estadual Paulista (IBB-Unesp).
Acest proces de îmbătrânire prematură se datorează activării constante a sistemului imunitar și inflamației cronice prezentate de acești pacienți și, potrivit lui Ingrid Tasca, stresul oxidativ „merge mână în mână” cu aceste două căi, motiv pentru care este important ca acesta să fie controlat.
„Stresul oxidativ cauzat de virus și de antiretrovirale în sine are un impact mare asupra acestor pacienți. În încercarea de a reduce aceste procese patologice și de a îmbunătăți calitatea vieții și supraviețuirea, este nevoie de intervenții care să minimizeze aceste efecte. Dintre diversele produse naturale existente, propolisul, care este o rășină, are acest potențial, întrucât are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii recunoscute”, explică cercetătorul.
Liderul grupului care a publicat articolul, biologul și profesorul José Maurício Sforcin studiază de aproape 30 de ani efectele propolisului la Institutul de Bioștiințe Botucatu.
„Am investigat acțiunea imunomodulatoare a propolisului pentru a extinde cunoștințele despre mecanismele sale de acțiune în celulele implicate în imunitate. Au fost deja realizate multe lucrări asupra acțiunilor biologice ale acestui produs in vitro, în cultură celulară, precum și in vivo, pe modele cu animale de experiment. Cercetarea cu studii clinice trebuie să se extindă și să dezvăluie potențialul acestui produs apicol pentru sănătate”, subliniază Sforcin.
În ciuda dovezilor de beneficii pentru sănătate, studiile asupra propolisului nu au acoperit populația infectată cu HIV.
„Au existat descoperiri in vitro care au arătat potențialul de inhibare a încărcăturii de replicare a virusului de către unele componente conținute în propolis. Și, de asemenea, studii pe oameni care aveau o anumită afecțiune cronică, cum ar fi diabetul, așa că ne-am dat seama de urgența cercetării noastre, deoarece la momentul în care am conceput studiul nostru, nu existau date în literatura de specialitate cu privire la efectele propolisului pentru acest grup specific.”, spune Tasca.
Pe lângă atenuarea stresului oxidativ, cercetătorii au demonstrat deja o scădere a parametrilor inflamatori la același grup de pacienți.
Studiul a arătat creșterea proliferării limfocitelor T CD4+, celule care sunt considerate ținta principală a virusului.
A existat, de asemenea, o expresie mai mare a factorului de transcripție Foxp3, un marker al celulelor „T reglatoare” (un alt tip de limfocite), responsabil de modularea inflamației.
„Rezultatele indică faptul că propolisul poate fi o alternativă pentru a îmbunătăți răspunsul imun și a reduce inflamația la pacienții asimptomatici. Infecția cu HIV induce o dereglare intensă a sistemului imunitar, provocând pierderea funcției celulare și inflamație cronică. Activarea imună persistentă și inflamația merită atenție, deoarece sunt factori potențial determinanți ai morbidității și mortalității care nu sunt asociate cu SIDA, chiar și la persoanele care urmează tratament și care au o supresie virală adecvată”, spune unul dintre autorii studiului, biomedic Fernanda Lopes Conte.
Pentru a asigura fidelitatea datelor obținute, grupul a urmat dieta și obiceiurile de sănătate ale celor 40 de participanți (20 care au primit propolis și 20 care au primit placebo) pe parcursul celor 90 de zile de intervenție, astfel încât eventualele modificări de comportament să nu influențeze rezultatele.
În această cercetare, autorii au observat absența evenimentelor adverse în grupul care a primit propolis și creșterea nivelului seric de magneziu, element care contribuie la homeostazia organismului.
Pe parcursul perioadei nu s-au înregistrat modificări ale profilului nutrițional, metabolic sau biochimic al participanților, în urma analizelor succesive ale evidențelor alimentare și bioimpedanței.