Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Racheta cargo lansată de Rusia s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională

    O navă spaţială cargo Progress, fără pilot, care a decolat vineri de la aerodromul Baikonur în scopul reaprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), după eşecul altor două nave de aprovizionare, a andocat cu succes duminică în jurul orei 19 UTC.


    Racheta Progress M-28M transporta mai mult de două tone de oxigen, combustibil, alimente, apă, echipamente ştiinţifice şi, de asemenea, pachete personale pentru cei trei astronauţi aflaţi la bordul staţiei, care au privit evenimentul ca pe un Crăciun în luna iulie.

    Săptămâna trecută, o rachetă Falcon 9, lansată de compania cu capital privat SpaceX, a explodat la scurt timp după decolare. În aprilie o altă lansare a navei Progress a eşuat, racheta intrând în derivă necontrolabilă până când a ars în atmosfera Pământului.

    5 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter.
    O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.
    Cel mai nou observator solar de la NASA, Interface Region Imaging Spectrograph, sau IRIS, a prins în detalii extraordinare o ejecţie de masă coronală care s-a ridicat de pe suprafaţa Soarelui.
    Sonda spaţială Voyager 1 de la NASA a atins, după 36 de ani, spaţiul interstelar, la aproximativ 19 miliarde km de Soare. Voyager călătoreşte de aproape un an prin gaz ionizat prezent în spaţiul interstelar, în afara balonului solar, dar într-o zonă în care efectele Soarelui mai sunt încă prezente.
    Robotul Philae de pe sonda spaţială europeană, Rosetta, a coborât pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, în încercarea de a aduce lumină în misterele ce învăluie aceste relicve ale sistemului nostru solar.
    Un meteorit de origine marţiană care a căzut pe Pământ şi a fost descoperit în 2011 în deşertul Sahara a dus la descoperirea unor detalii noi, surprinzătoare, despre Planeta Roşie.