Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Racheta Proton-M ce transporta un satelit mexican s-a prăbuşit în Siberia

    O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit sâmbătă în Siberia, la scurt timp de la lansare.



    Rachetă Proton-M lansată de pe cosmodromul Baikonur.


    A treia treaptă a rachetei care transporta satelitul de comunicaţii MexSat-1 s-a defectat la aproximativ 500 secunde după lansarea de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

    Cauza accidentului, care a făcut ca satelitul să nu fie pus pe orbită, nu a fost încă stabilită.

    Toate lansările de rachete purtătoare de acest fel au fost suspendate. Treapta finală a rachetei Proton ar fi putut conţine câteva tone de heptil, un propulsor de rachete extrem de toxic, atunci când s-a prăbuşit în regiunea Chita de Siberia.

    Rachetele Proton din Rusia, cunoscute sub codul UR-500, au făcut primele zboruri de încercare la mijlocul anilor 1960. Acestea au fost iniţial concepute ca rachete balistice intercontinentale pentru transportul focoaselor nucleare, dar nu au mai fost dezvoltate ca astfel de arme.

    16 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.
    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.
    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.