Ştiri / Ştiinţă |
Racii pot transforma celulele sanguine în neuroni
GH. MĂNOIU | 31 IANUARIE 2022
Cercetătorii de la Wellesley College din Massachusetts au descoperit că un tip de raci de mare pot să transforme celule din sânge în neuroni care înlocuiesc celule moarte din circuitul văzului şi mirosului, unde nervii sunt expuşi permanent la deteriorare.
Pentru a reface aceşti nervi, racii folosesc o pepinieră care creşte neuroni, o regiune de la baza creierului, numită nişă.
Celule sanguine, hematocrite, sunt atrase în nişă. În orice zi, există o sută de celule în această zonă. Fiecare celulă se împarte în două celule fiice, precursori ai celulelor neuronale complete, ambele migrând din nişă.
Cele care sunt destinate a fi parte a sistemului olfactiv ajung la două smocuri de nervi din creier, numite clusterele 9 şi 10 şi acolo, etapa finală a producerii de noi neuroni pentru miros este finalizată.
Nişa este alimentată permanent cu hematocrite. Aceste celule, extrase din sânge şi marcate, au fost introduse înapoi. La trei zile după transfuzie, au apărut în nişă. Apoi, la şapte zile, au ajuns la clusterele 9 şi 10. La şapte săptămâni, ele produceau neurotransmiţători.
Felul cum celulele sanguine sunt reprogramate pentru a deveni celule cerebrale, două sisteme de celule care sunt considerate în mod normal complet separate, este un mister, dar înţelegerea mecanismului ar putea ajuta să se elaboreze noi terapii pentru a reprograma celulele umane.