Ştiri / Mapamond |
Scheletele găsite în Sahara, dovada celui mai vechi război rasial
Examinarea scheletelor găsite la Jebel Sahaba, pe malul de est al Nilului, în nordul Sudanului, aparţin victimelor celui mai vechi conflict armat din lume, de acum 13000 de ani, spun cercetătorii.
Antropologi de la Universitatea din Bordeaux, în colaborare cu British Museum, investighează ceea ce ar putea fi cel mai vechi război între rase, izbucnit la marginea Saharei.
Ei au examinat zeci de schelete ale unor persoane ce par să fi fost ucise de arcaşi care au folosit săgeţi cu vârf de cremene.
Cercetătorii au descoperit zeci de urme de impact al unor săgeţi, nedetectate anterior şi numeroase fragmente de capete de săgeţi făcute din cremene în şi în jurul oaselor victimelor.
Rămăşiţele, un întreg cimitir, au fost găsite în 1964 de către arheologul american, Fred Wendorf, dar până acum nu au fost examinate cu tehnologii moderne.
Antropologii presupun că majoritatea celor 59 de victime, bărbaţi, femei şi copii, din cimitirul Jebel Sahaba, au fost ucise de arcaşi inamici şi apoi îngropate de propriul popor.
Atacurile au fost de fapt un război prelungit care a avut loc timp de mai multe luni sau ani. Victimele au aparţinut unei populaţii de origine sub-sahariana, strămoşii rasei negre africane de astăzi.
Cei cu care s-au războit erau probabil dintr-un grup rasial şi etnic cu totul diferit, levantini, europeni, sau din Africa de Nord, care au trăit în jurul Mării Mediterane.
Cele doua grupuri, deşi făceau parte din specia Homo sapiens, arătau diferit şi erau diferiţi din punct de vedere cultural şi lingvistic.
Se pare că perioada în care au avut loc luptele, era una de o concurenţă puternică pentru resurse.
Aceasta ar fi putut fi o recesiune climatică severă, în care cele mai multe resurse de apă au secat, perioada Dryas Recent, precedată de o perioadă luxuriantă, umedă şi caldă, în care populaţia s-a extins.
După ce condiţiile s-au schimbat, oamenii s-au mutat la singura sursă majoră de apă, Nilul. Aici, grupurile umane s-au ciocnit în mod inevitabil.