Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Rămăşiţele unui dinozaur cu pene au fost găsite în China

    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.



    Fosilă de microraptor cu pene. Foto: David W. E. Hone/Wikipedia. (CC BY 2.5)


    Dinozaurul, care a trăit acum 125 de milioane de ani, a fost botezat Changyuraptor Yangi şi aparţine grupului "microraptor", nişte dinozauri mici, cu picioare şi coadă cu pene, care probabil semănau cu niste pui mari cu dinţi.

    Măsura 1,3 metri de la vârful cozii la vârful nasului, iar penele care impodobeau coada reprezentau cam o treime din lungimea totală a animalului. Analiza structurii osoase a exemplarului descoperit arată că este vorba de un adult de aproximativ 4,5 kg.

    Capacitatea acestui tip de dinozauri cu pene de a zbura sau numai de a plana continuă să provoace dezbateri aprinse între specialişti.

    15 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O specie de broască ţestoasă gigant fluorescentă a fost descoperită în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, de către o echipă de cercetători.
    Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că suprafaţa îngheţată a Arcticii era cândva străbătută de o pasare gigant care nu putea zbura.
    O noua specie de bufnita, denumita Otus jolandae, a fost descoperita in insula Lombok din Indonezia. Cercetarile au pornit cand George Sangster si Jolanda A. Luksenburg au facut inregistrari pe muntele Rinjani, langa Sapit, Lombok. Ele au fost urmate de alte studii la Muzeul American de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie Naturala Tring.
    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.