Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Rechinii de pe coasta Braziliei, pozitivi la cocaină

    Oamenii de știință de la Institutul Oswaldo Cruz, din Brazilia, au testat 13 rechini de adâncime în largul coastei Braziliei, cunoscuți în mod popular sub numele de „rechin cu cioc brazilian”, și toți au fost depistați pozitiv la cocaină, cu o concentrație de până la 100 de ori mai mare decât cea raportată anterior pentru alte specii acvatice.



    viața marină afectată de drogurile aruncate în apă de către traficanți. Foto: Nlejah/Wikimedia


    Acest tip de rechin studiat trăiește între 30 și 1.000 metri adâncime.

    Din punct de vedere al hranei, este un rechin generalist: se hrănește cu nevertebrate (creveți, homari, calmari) și mici pești osoși.

    Cercetarea este prima care a constatat prezența acestei substanțe la rechini.

    Cercetătorii au sugerat de mult timp că viața marină este afectată de drogurile aruncate în apă de către traficanții de droguri.

    Cel mai recent raport mondial privind drogurile, publicat în 2024 de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri (UNODC), plasează Brazilia printre cei mai mari consumatori de cocaină la nivel mondial.

    Potrivit studiilor disponibile, cercetătorii cred că principala cale de intrare a drogurilor în mediul marin este prin eliminarea reziduurilor acestor substanțe în canalizare, care ajung apoi în ocean.

    24 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ambele cicloane tropicale vor provoca ploi abundente și tulburări maritime, cu valuri de peste șase metri, pe o rază de peste 100 de kilometri.
    în urma unui update defect al programului Falcon Sensor al firmei CrowdStrike Holdings, Inc., o companie americană de securitate cibernetică cu sediul în Austin, Texas, mii de calculatoare din întreaga lume, folosite de aeroporturi, bănci, spitale și de alte companii s-au blocat, și sistemul de operare Windows nu a mai putut porni.
    Agenția alimentară de stat din Singapore a aprobat 16 specii de insecte comestibile pentru vânzare și consum uman în țară, potrivit unei circulare publice adresată comercianților de alimente.
    Problemele legate de turismul de masă au căpătat un nou aspect în Barcelona, ​​Spania, când peste 3000 de protestatari au aruncat cu obiecte și au stropit turiștii cu pistoale cu apă și băuturi, în timp ce scandau „turiști, plecați acasă!”.
    După Etna, Stromboli, un al doilea vulcan, a erupt în Italia săptămâna aceasta, în largul coastei de nord a Siciliei. Cenușa emanată de vulcani s-a ridicat în aer la peste 2000 metri.
    Deși 2023 a fost raportat ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat, dovezile instrumentale ajung până la 1850 în cel mai bun caz, iar majoritatea înregistrărilor sunt limitate la anumite regiuni.