Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Reducerea caloriilor intarzie imbatranirea

    GH. MANOIU | 5 FEBRUARIE 2023

    Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca activarea unei enzime cunoscute ca joaca un rol cheie in efectul de anti-imbatranire al reducerii aportului caloric, intarzie pierderea de celule nervoase si conserva functia cognitiva.



    Reducerea caloriilor intarzie imbatranirea. Foto: Chad Montano/Unsplash


    Studii anterioare au aratat ca reducerea consumului de calorii extinde durata de viata la o varietate de specii si scade modificarile creierului ce insotesc imbatranirea si bolile neurodegenerative cum este Alzheimer.

    Restrictia calorica activeaza o enzima numita Sirtuin1 (SIRT1), care ofera protectie impotriva deficientelor date de imbatranire in creier.

    Studiul actual a pornit de la necesitatea de a vedea in ce masura reducerea aportului caloric intarzie pierderea de celule nervoase, comun bolilor neurodegenerative si daca enzima amintita duce si la acest efect.

    Nu numai ca s-a confirmat aceast lucru, dar s-a constatat ca un medicament ce activeaza SIRT1 produce aceleasi efecte.

    Ideea a fost de a gasi compusi care sa poata fi folositi in intarzierea debutului problemelor varstei a treia.

    Reducand dieta normala si ajungand la o dieta cu un aport caloric redus oamenii de stiinta au constatat ca dupa numai trei luni degradarea cognitiva este intarziata si se imbunatateste capacitatea de memorare si invatare.

    Acelasi efect s-a constatat si daca, in loc de restrictiile de dieta, se administraza un medicament care activeaza SIRT1.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Experţii în marketing de la Washington State University, SUA şi de la Universitatea din St. Gallen, Elveţia, au făcut un studiu pentru a afla care mirosuri sunt mai eficiente pentru a predispune consumatorii la cumpărături.
    Numeroase studii arată că ceea ce este bun pentru inimă este bun şi pentru creier. Activitatea fizică şi o dietă sănătoasă menţin o bună activitate a inimii şi un flux de sânge către creier care îi menţine buna funcţionare, reducând riscul de demenţă.
    Violenţa domestică poate afecta copii chiar înainte de naştere, ca urmare a faptului că ei sunt deosebit de sensibili la suferinţa mamelor, au constatat specialiştii de la Melbourne’s Royal Women’s Hospital, Australia.
    Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, au descoperit că microbii intestinali pot juca un rol în neurodegenerarea care caracterizează scleroza multiplă.
    Extractul de Pelargonium sidoides, o varietate de muşcată, inactivează virusul HIV de tip 1 şi previne invadarea celulelor umane de către acest virus.
    Tinerii care suferă de depresie şi au un nivel ridicat de cortizol au de 14 ori mai multe şanse să facă o formă de depresie majoră, decât cei care nu au acest nivel de hormon al stresului.