Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Reducerea caloriilor intarzie imbatranirea
GH. MANOIU | 5 FEBRUARIE 2023
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca activarea unei enzime cunoscute ca joaca un rol cheie in efectul de anti-imbatranire al reducerii aportului caloric, intarzie pierderea de celule nervoase si conserva functia cognitiva.
Studii anterioare au aratat ca reducerea consumului de calorii extinde durata de viata la o varietate de specii si scade modificarile creierului ce insotesc imbatranirea si bolile neurodegenerative cum este Alzheimer.
Restrictia calorica activeaza o enzima numita Sirtuin1 (SIRT1), care ofera protectie impotriva deficientelor date de imbatranire in creier.
Studiul actual a pornit de la necesitatea de a vedea in ce masura reducerea aportului caloric intarzie pierderea de celule nervoase, comun bolilor neurodegenerative si daca enzima amintita duce si la acest efect.
Nu numai ca s-a confirmat aceast lucru, dar s-a constatat ca un medicament ce activeaza SIRT1 produce aceleasi efecte.
Ideea a fost de a gasi compusi care sa poata fi folositi in intarzierea debutului problemelor varstei a treia.
Reducand dieta normala si ajungand la o dieta cu un aport caloric redus oamenii de stiinta au constatat ca dupa numai trei luni degradarea cognitiva este intarziata si se imbunatateste capacitatea de memorare si invatare.
Acelasi efect s-a constatat si daca, in loc de restrictiile de dieta, se administraza un medicament care activeaza SIRT1.