Ştiri / Ştiinţă |
Relatiile de vecinatate la plante
GH. MĂNOIU | 9 MARTIE 2023
Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?
Cercetatori de la University of Western Australia au ajuns la concluzia ca interactiunea dintre plante se poate face si prin canale alternative, altele decat cele studiate pana acum: chimic, contact, lumina.
Germinarea semintelor unei plante este imbunatatita de prezenta unui vecin bun, chiar daca modalitatile de semnalizare cunoscute au fost blocate.
Printr-un studiu anterior, s-a vazut ca semintele de chilli germineaza mai greu in prezenta unei plante de fenicul.
Se stie ca feniculul emana substante volatile ce impiedica cresterea plantelor din jur. Dar si atunci cand emisiile feniculului au fost blocate, semintele au germinat mai greu, dovedind ca simt prezenta vecinului "nedorit" si in alt mod.
Acum s-a mers pe intelegerea relatiei cu un vecin pozitiv, busuiocul, planta ce este preferata de gradinari pentru efectul ei in cresterea plantelor din gradina.
Prezenta busuiocului, cum era si de asteptat, a crescut rata de germinare la semintele de ardei iute.
Dar asta s-a intamplat si atunci cand toate semnalele cunoscute, ce puteau veni de la busuioc, au fost blocate, ceea ce indica faptul ca lumina, atingerea sau semnalele chimice nu sunt neaparat necesare pentru ca cele doua, semintele de ardei iute si busuiocul sa-si simta prezenta.
S-a observat ca prezenta unei plante adult din aceeasi specie cu semintele nu influenteaza cand prezenta ei a fost mascata, ci numai cand semnalele luminoase si chimice au fost libere.
Aceasta indica faptul ca acel canal de semnalizare alternativa, care nu se bazeaza pe lumina, substante chimice sau atingere este deosebit de important atunci cand vecinul nu este o planta de acelasi fel.
Ca un astfel de canal sa functioneze este necesara emisia de semnal care se propaga rapid pentru a transmite informatii in timp real despre plantele vecine si posibilitatea unei analize rapide.
Semnalele acustice pot oferi un astfel de mecanism pentru medierea relatiilor intre plante, semnale generate de procesele biochimice din interiorul celulei, unde oscilatiile nanomecanice ale diverselor componente pot produce un spectru de vibratii.