Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Relicve feniciene descoperite în mare, lângă Malta

    Scufundătorii au descoperit într-o epavă, găsită în apropiere de o insulă malteză, o adevarată comoară arheologică constând din pietre de măcinat şi vase cu vin de acum 2700 de ani.



    Vas de transport fenician gravat pe un sarcofag, secolul al doilea e.n. Foto: Elie Plus/Wikimedia Commons.


    Cercetătorii identificaseră mai demult poziţia unei nave vechi ce se bănuia a fi o corabie de transport feniciană. După ce au descoperit 20 de pietre de măcinat şi 50 de amfore, ei speră să găsească părţi ale navei şi alte artefacte în nisipul de pe fundul mării.

    Probabil vasul naviga între Sicilia şi Malta când s-a scufundat, undeva la mai bine de un kilometru de insula Gozo. Locul de amplasare al naufragiului va fi dezvăluit după ce experţii îşi vor termina munca.

    28 AUGUST 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Desenele artistice găsite pe pereţii unei peşteri din deşertul egiptean de vest, au fost datate provizoriu ca având 6 - 7000 ani vechime, ceea ce înseamnă că au fost create cu cel puţin 1000 de ani înainte de piramide.
    Cercetările efectuate pe rămăşiţele umane descoperite în oraşul tunisian Cartagina, arată că ADN-ul mitocondrial sau informaţiile genetice din partea mamei au venit de pe coasta mediteraneană nordică, din Peninsula Iberică, unde este acum Spania şi Portugalia.
    O nouă analiză cu tehnologii de ultimă oră, făcută de cercetători de la University of Colorado Boulder arată că cele mai vechi petroglife din America de Nord, tăiate în mai mulţi bolovani în vestul Nevadei, au fost făcute în urmă cu 10500 de ani sau chiar 14800 de ani.
    Furtunile de nisip, care au avut loc în regiunea Ica din Peru, au adus la lumină noi geoglife în câmpiile Nazca.
    Cele două mumii ale populaţiei Huari au fost descoperite intacte în timpul săpăturilor de la templul piramidă Huaca Pucllana, districtul Miraflores, suburbie a capitalei Lima şi se presupune că sunt mai vechi de 1000 de ani.
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.