Nutriţie / Dieta |
Renunţarea la micul dejun, risc crescut de ateroscleroză
Renunţarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut de ateroscleroză sau cu întărirea şi îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci, potrivit cercetărilor efectuate la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Universităţii Tufts, Statele Unite.
Se ştia deja din studii anterioare că omiterea micului dejun poate duce la boli cardiace coronariene, dar acesta este primul studiu care a evaluat asocierea dintre micul dejun şi prezenţa aterosclerozei subclinice.
Ateroscleroza a fost observată mai frecvent la cei care au renunţat la micul dejun şi la cei care au consumat un mic dejun slab caloric. În plus, markerii de risc cardio-metabolic au fost mai răspândiţi în cazul celor care au sărit peste micul dejun.
Participanţii la studiu care au renunţat la micul dejun au avut o mai mare circumferinţă a taliei, un indice de masă corporală mai mare, o tensiune arterială mai mare, şi lipidele din sânge şi nivelurile de glucoză crescute.
De asemenea, aceştia au avut mai multe şanse să devină hipertensivi, supraponderali sau obezi.
În afară de asocierea directă cu factori de risc cardiovascular, săritul peste micul dejun ar putea servi ca marker pentru o dietă nesănătoasă în general sau un stil de viaţă care, la rândul sau, este asociat cu dezvoltarea şi progresia aterosclerozei.
Între 20 şi 30 la sută dintre adulţi sar peste micul dejun şi acestă tendinţă reflectă prevalenţa în creştere a obezităţii.
Alegerile proaste ale dietei sunt, în general, făcute relativ devreme în viaţă şi, dacă au rămas neschimbate, pot duce mai târziu la boli cardiovasculare clinice.
Micul dejun poate provoca dezechilibre hormonale şi modificări ale ritmurilor circadiane şi este considerat cea mai importantă masă a zilei.