Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Reţea portabilă pentru telefoane mobile

    Cercetătorii de la Information Technology University din Lahore, Pakistan, în colaborare cu o echipă de la University of California, au dezvoltat o reţea portabilă pentru telefoane mobile, alimentată cu energie solară, care poate fi utilizată în caz de catastrofe, cum ar fi inundaţii şi cutremure, când comunicaţiile regulate sunt perturbate.


    În momentul în care Rescue Base Station (RBS, cum a fost denumită reţeaua portabilă) este instalată într-o zonă lovită de dezastru, oamenii primesc automat semnal pe telefoanele lor. Ei pot apela, trimite mesaje şi chiar naviga pe Internet, gratuit. Semnalul RBS acoperă o rază de 3 kilometri.

    RBS este o cutie dreptunghiulară uşoară, compactă, echipată cu o antenă, un amplificator de semnal şi o baterie, care poate fi adusă cu elicopterul chiar şi în zonele greu de atins. Are un panou solar pentru încărcarea bateriei, pentru a funcţiona în locuri fără energie electrică.

    Potenţialii utilizatori ai sistemului pot obţine informaţii în doar câteva secunde prin trimiterea unui mesaj text către numere specifice care apar pe telefonul lor mobil.

    De exemplu, dacă o persoană are nevoie să contacteze pompierii, trimite un mesaj conţinând cuvintele "ocupaţie: pompieri" la numărul corespunzător. Va primi numele şi datele de contact pentru pompierii locali în doar câteva secunde şi poate apela la ajutor.

    Un astfel de sistem de comunicaţii alternativ poate ajuta la conectarea supravieţuitorilor cu echipele de salvare şi oficiali guvernamentali când au fost supuşi la dezastre naturale.

    28 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.
    Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute.
    O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră.
    Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars.
    Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor.
    Cărbunele din oase arse a fost folosit cu mii de ani în urmă pentru realizarea picturilor rupestre, iar acum va fi utilizat pentru a proteja sonda ESA-NASA Solar Orbiter de strălucirea Soarelui.