Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Ile flottante
Ile flottante este un desert care se întâlneşte în meniul multor restaurante franceze. Constă în insule făcute din albus moale şi pufos care plutesc pe o mare de cremă. La noi este cunoscut sub denumirea de "lapte de pasăre".
Ingrediente
1,5 căni cu lapte
o păstaie de vanilie despicată
3 ouă separate
115 g zahăr pudră
sare
Mod de preparare
1. Se bat albuşurile într-un bol uscat curat, cu un praf de sare, până când ouăle au vârfuri ferme.
2. Se bat în continuare ouăle, adăugând în acelaşi timp, încet, 40 g de zahăr.
3. Se pun linguri de albuş în apă clocotită pentru a se găti sau, mai rapid şi mai curat, se gătesc într-un cuptor cu microunde pe putere mică timp de 45 de secunde. O alternativă este de a fierbe linguri de albuş de ou în laptele fierbinte timp de 2 minute, înainte de a adăuga gălbenuşurile pentru a face crema.
4. Se încălzeşte laptele la foc mic-mediu, cu păstaia de vanilie. Se încălzeşte până la o uşoară barbotare, apoi se ia de pe foc.
5. Se amestecă bine gălbenuşurile cu 75 g de zahăr într-un castron, apoi se toarnă în laptele fierbinte şi se amestecă bine.
6. Se toarnă amestecul într-o cratiţă curată şi se încălzeşte la foc mic timp de 5 minute, amestecând continuu. Nu ar trebui să fiarbă în acest timp. După câteva minute, crema se va îngroşa la consistenţa cremei de smântână.
7. Se toarnă într-un vas şi se scoate păstaia de vanilie.
8. Crema se pune în boluri sau castronaşe, iar insulele de albuş se pun deasupra.