Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Khara Pongal
Khara Pongal este o mâncare indiană, care seamănă cu o budincă, preparată în mod tradiţional în sudul Indiei, pentru festivalul Makar Sankranti care vesteşte sosirea verii.
Ingrediente
1/2 cană de orez alb
1/2 cană fasole mung tăiată în două
3 cesti de apă
1/2 lingură turmeric pulbere
1/4 cană nuci caju tocate
10 frunze de curry
1 lingură piper negru măcinat grosier
1 lingură seminţe de chimen
2 ardei iute verde, tăiat pe lung
1 lingură ulei
1 lingură ghee (sau unt)
1/2 lingură muştar
sare după gust
Mod de preparare
1. Se găteşte orezul şi fasolea, împreună cu pulberea de turmeric, într-o oală, până se înmoaie.
2. Se încălzeşte un pic de ghee (unt topit) într-o tigaie mare şi se adaugă alunele caju. După ce devin maro se scot.
3. Se adaugă restul de ghee şi uleiul şi se încălzeşte.
4. Se adaugă în tigaie toate condimentele, începând cu seminţele de muştar şi terminând cu nucile caju.
5. Se amestecă totul în orezul şi fasolea fierte şi se încălzeşte amestecând. Dacă este prea gros, se adaugă puţină apă.
6. Se adaugă sare şi ghee suplimentar, după gust.
Observaţii
• Va fi foarte gustos dacă se adaugă nucă de cocos rasă, la sfârşit.
• Timpul de preparare este de 40 minute, iar cantităţile indicate sunt pentru 6-8 porţii.