Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Pâine afgană
Pâinea afgană sau Nan-i-afgane este pâinea naţională a Afganistanului. Este o pâine subţire care poate fi ovală sau dreptunghiulară. Se coace într-un tandoor. Este similară cu pita sau pâinea libaneză.
Ingrediente
1½ ceşti plus o lingură de apă (împărţite)
17 grame drojdie uscată
1 lingură de zahăr
4 căni de făină
1 lingură de sare
¼ cană ulei de porumb
un gălbenuş de ou
Mod de preparare
1. Se amestecă jumătate de ceaşcă de apă, drojdie şi zahăr. Se lasă să stea timp de 10 minute.
2. Se pune făina într-un castron de amestecare şi se presară cu sare. Se face o groapă în centrul făinii, apoi se adaugă amestecul de ulei şi drojdie. Se amestecă şi se adaugă cantităţi mici de apă, până când se face un aluat moale, care poate fi modelat. Se frământă timp de 5 minute. Se acoperă cu hârtie şi se lasă să crească timp de o oră şi jumătate.
3. Se amestecă împreună gălbenuşul de ou şi o lingură de apă şi se pune deoparte.
4. Se împarte aluatul în opt părţi şi se rulează fiecare ca o minge. Se presează fiecare pâine într-un oval lung de 20 cm şi gros de 5 cm.
5. Se fac linii în partea de sus a aluatului. Se unge cu mixul de ou şi se presară cu seminţe de chimen negru.
6. Se coace într-un cuptor preîncălzit la 175°C timp de 25 minute.
Timp de preparare
Două ore şi jumătate
Cantitate
8 pâini afgane