Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Supă de ceapă roşie
Supa de ceapă roşie este un fel de mâncare de iarnă după o reţetă franţuzească.
Ingrediente
3 linguri de ulei vegetal
2 linguri unt nesărat
3 căţei de usturoi, tăiaţi în felii subţiri
900 grame ceapă roşie, tăiată în felii subţiri
1/4 ceaşcă vin alb sec
1/4 ceaşcă oţet balsamic
1/4 ceaşcă făină
4 ceşti supă de carne de vită
4 ceşti supă de pui
1/2 linguriţă cimbru uscat
o frunză de dafin
o baghetă de pâine franţuzească
2 căţei de usturoi mari curăţaţi
sare şi piper negru
1/4 cană smântână, opţional
2 ceşti de brânză franţuzească Gruyere rasă
Mod de preparare
1. Se încălzeşte uleiul şi untul într-o cratiţă. Când uleiul şi untul sunt calde, se adaugă usturoiul şi ceapa, se amestecă şi se prăjeşte timp de un minut.
2. Se acoperă şi se fierbe la foc mic timp de 15 minute, amestecând pentru a a nu se arde ceapa.
3. Se adaugă vinul şi oţetul şi se fierb timp de un minut, cât să se evapore o parte din alcool. Se adaugă făina şi se agită timp de un minut.
4. Se adaugă supa de vită şi de pui, cimbru şi dafinul. Se aduce la fierbere la foc mediu.
5. Se amestecă, se acoperă şi se fierbe la foc mic timp de 30 minute.
6. Se încălzeşte cuptorul la 170°C.
7. Se taie pâinea în diagonală în felii groase de 2 centimetri şi se prăjeşte la cuptor.
8. Se freacă fiecare parte a feliilor de pâine prăjită cu usturoi.
9. Se adaugă în supă sarea şi piperul după gust. Se amestecă şi se ia de pe foc.
10. Se presară brânza rasă pe o parte a feliilor de pâine prăjită şi se coace în cuptor până când brânza devine aurie.
11. Se garniseşte fiecare porţie cu două felii de pâine acoperită cu brânză.