Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Cozonac cu lămâie
O reţetă tradiţională de cozonac.
Ingrediente
Pentru cozonac
16 linguri unt nesărat, plus o lingură pentru ungerea tăvii
1,5 ceşti făină pentru cozonac, plus o lingură pentru tavă
1 linguriţă praf de copt
0,5 linguriţă sare
1,25 cupe de zahăr
2 linguri rase coaja de la 2 lămâi medii
2 linguriţe de suc de la aceleaşi 2 lămâi
4 ouă mari
1,5 linguriţe extract de vanilie
Pentru glazură (optional)
0,5 ceaşcă zahăr
0,25 ceaşcă suc de la 1 sau 2 lămâi medii
Mod de preparare
1. Se reglează raftul cuptorului la poziţia de mijloc şi căldura la 180°C. Se unge o tavă de 48/13 cm cu o lingură de unt moale şi se presară cu o lingură de făină.
2. Într-un bol mediu, se amestecă împreună făina, praful de copt şi sarea; se pune deoparte.
3. Se încălzeşte untul 1 - 2 minute sau până când se topeşte bine.
4. Se amestecă zahărul şi coaja de lămâie până se combină. Se adaugă sucul de lămâie, ouăle şi vanilia; se amestecă bine până la omogenizare. Se adaugă untul topit şi se amestecă. Se transferă amestecul într-un castron mare.
5. Se răstoarnă amestecul de făină peste ouă în trei etape, amestecând uşor după fiecare adăugare.
6. Se toarnă aluatul în tava pregătită şi se coace 15 minute. Se reduce temperatura cuptorului la 160°C şi se continuă coacerea până se rumeneşte în interior (aproximativ 35 de minute), rotind tava la jumătatea timpului de coacere. Se răceşte în tavă timp de 10 minute, apoi se pune cozonacul pe raftul de sârmă, se înţeapă în partea de sus şi pe feţe cu o scobitoare sau băţ.
7. În timp ce cozonacul se răceşte, se aduce zahărul şi sucul de lămâie păstrate pentru glazură la fiert într-o cratiţă mică, amestecând ocazional pentru a dizolva zahărul. Se reduce focul la mic şi se fierbe până se îngroaşă puţin, aproximativ 2 minute. Se intinde glazura de lămâie pe cozonac.
8. Se răceşte la temperatura camerei (cel puţin o oră.) Odată răcit, cozonacul poate fi înfăşurat strâns în folie de plastic şi se depozitează la temperatura camerei timp de până la 5 zile.