Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Tăiţei de ciocolată cu sos de vanilie
Un desert săţios.
Ingrediente
125 g făină
40 g pudră de cacao
20 g zahăr pudră
1 ou mare
25 g mascarpone
puţină sare
20 g unt
5 linguriţe de zahăr alb
2 gălbenuşuri de ou
40 g zahăr brun
100 ml lapte
5 linguri de smântână dulce (pentru frişcă)
1/2 baton de vanilie
Mod de preparare
1. Se amestecă făina, pudra de cacao, zahărul pudră, oul, mascarpone şi sare pentru a crea un aluat neted în 5 până la 10 minute.
2. Se acoperă aluatul şi se lasă să se odihnească timp de 30 minute.
3. Se fierbe apă într-o tigaie mare şi se adaugă unt şi zahăr alb.
4. Se întinde aluatul pe o placă acoperită cu făină şi se taie în fâşii subţiri.
5. Se fierb benzile pentru aproximativ 4 minute, se scurge apa şi se usucă benzile cu prosoape de hârtie de bucătărie, să păstreze fideaua caldă.
6. Se amestecă zahărul brun şi gălbenuşurile de ou într-o ceaşcă şi se pune deoparte.
7. Se pune laptele şi smântâna într-o tigaie cu batonul de vanilie şi se amestecă timp de câteva minute, apoi se scoate batonul de vanilie.
8. Se încălzeşte laptele şi smântâna şi se amestecă uşor, apoi se toarnă amestecul cald peste amestecul de ou.
9. Se toarnă amestecul înapoi în tigaie şi se amestecă uşor până când se îngroaşă. Amestecul nu trebuie să fiarbă!
10. Se aşează tăiţeii de ciocolată pe o farfurie şi se toarnă sosul de vanilie peste ei.
Observaţii
• Se pot adăuga fructe proaspete, atunci când se serveşte, şi se poate înlocui batonul de vanilie cu esenţă de vanilie.
• Timpul de preparare este de 20 - 30 minute pentru pregătire şi 15 minute pentru gătire, iar cantităţile indicate sunt pentru 2 porţii.