Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Crème brûlée
O binecunoscută reţetă franţuzească, asemănătoare cu crema de zahăr ars, servită în toate localurile din Paris.
Ingrediente
4 gălbenuşuri de ou
300 ml smântână dulce pentru frişcă
o păstaie de vanilie
o lingură zahăr pudră
zahăr demerara sau turbinado
Mod de preparare
1. Se încălzeşte uşor smântâna cu păstaia de vanilie într-o cratiţă.
2. Se bat gălbenuşurile şi zahărul pudră împreună, apoi se adaugă încet la smântână caldă, amestecând continuu.
3. Se scoate păstaia de vanilie şi se împarte amestecul în cupe, vase mici termorezistente (ramekin).
4. Se pun vasele într-o tavă de friptură şi se toarnă apă în tavă, până la 2/3 din înălţimea vaselor.
5. Se pune într-un cuptor preîncălzit la 160-170°C timp de 30 minute.
6. Se lasă să se răcească. Se pot pune la frigider pentru a accelera răcirea. Conţinutul trebuie să fie complet rece înainte de etapa finală.
7. Se presară un strat gros (aprox. 3 mm) de zahăr demerara pe partea de sus a fiecărui vas. Se pun vasele sub un grill înalt, aproape de căldură, până când zahărul s-a topit. Cuptorul nu trebuie să fie cald. Se poate folosi un arzător de bucătărie. În cazul în care zahărul se topeşte inegal vasele trebuie învârtite. Ar trebui să dureze mai puţin de 5 minute.
8. Crema ar trebui să aibe deasupra un strat crocant. Se mănâncă în 30 de minute de la preparare, altfel crusta de zahăr va începe să se înmoaie.