Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Melanzane alla Parmigiana
Melanzane alla Parmigiana este un fel de mâncare tipic italiană, întâlnită în diferite forme, în cele mai multe părţi ale Italiei.
Ingrediente
2 kg vinete
700 g roşii proaspete de gătit, sau o cutie mare sau două medii de roşii prune
1 kg brânză mozzarella din lapte de vacă
o jumâtate de ceapă mare sau una medie, feliată
ulei de măsline
frunze proaspete de busuioc
parmezan sau brânză Grana Padano
Mod de preparare
1. Se taie vinetele pe lungime în felii de 0,75 cm grosime, se pun pe o farfurie întinsă şi se acoperă cu sare din belşug. Se lasă timp de aproximativ o oră.
2. Se spală excesul de sare şi se usucă feliile de vinete pe un prosop de hârtie.
3. Se prepară un sos de roşii, după cum urmează. Se gătesc feliile de ceapă în ulei de măsline; când ceapa este moale, se adaugă roşiile întregi şi se amestecă cu o furculiţă. În cazul în care roşiile sunt apoase, se adaugă o mică cutie de pastă de tomate pentru a îngroşa sosul. Se adaugă frunze de busuioc şi se fierbe timp de aproximativ 20 de minute.
4. Se prăjesc feliile de vinete, după cum urmează. Se pune într-o tigaie 1 cm de ulei de măsline şi se încălzeşte. Atunci când uleiul este fierbinte, se începe prăjirea feliilor de vinete, fără să se suprapună în tigaie. Se gătesc până devin aurii. Se scot vinetele şi se pun într-un picurător, astfel excesul de ulei să se poate scurge. Se repetă până când toate feliile sunt fierte.
5. Se asamblează Parmigiana. Se începe cu un strat subţire de sos în partea de jos a unei tăvi pentru cuptor sau o caserolă. Apoi se continuă cu un strat de vinete cu marginile uşor suprapuse şi fără goluri între ele. Se adaugă frunze de busuioc şi un strat de mozzarella felii. Se continuă straturile până când se termină vinetele şi la sfârşit se pune sos de roşii şi parmezan ras sau brânză Grana Padano.
6. Se coace în cuptor timp de aproximativ 40 minute la 180°C.
7. Se serveşte foarte fierbinte.
Observaţii
Mâncarea are un gust chiar mai bun a doua zi după preparare.