Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Supă de fasole neagră
Ingrediente
6 căni fasole neagră uscată
5 frunze de dafin
1 ardei gras roşu, cuburi
1 ardei gras verde, cuburi
1 linguriţă praf de chili
1 linguriţă chimen
7 căţei de usturoi, tocaţi
1 sau 2 jalapeños, fin tocat, după gust (o specie de ardei chili)
1½ cepe mari, cuburi
1 lingură oţet de vin roşu
sare şi piper după gust
½ ceaşcă coriandru tocat
1 ceaşcă smântână pentru garnitură
Mod de preparare
1. Se alege fasolea.
2. Se pune fasolea într-o oală mare şi se adaugă apă până o acoperă cu cel puţin 2,5 cm.
3. Se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert.
4. Se reduce focul după ce ajunge la fierbere, apoi se fierbe până când fasolea începe să se înmoaie, în jur de jumătate de oră.
5. Se adaugă frunzele de dafin, ardeii, praful de chili, chimenul, usturoiul, ardeii jalapeno, ceapa şi oţetul de vin roşu.
6. Se adaugă sare şi piper după gust.
7. Se fierbe o jumătate de oră până la o oră, până când fasolea este moale.
8. Se scot frunzele de dafin.
9. Se adaugă coriandru.
10. Se adaugă smântâna.
11. Se serveşte.
Observaţii
Timpul de preparare este de două ore, iar cantităţile indicate sunt pentru 12 porţii.
Fiecare porţie conţine
• Calorii: 390
• Calorii din grăsimi 47 (12%)
• Grăsimi totale: 6 g
• Grăsimi saturate: 3 g
• Colesterol: 8 mg
• Sodiu: 214 mg
• Carbohidraţi total 65 g
• Fibre alimentare 16 g
• Zaharuri 4 g
• Proteine 22 g