Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Supă de sparanghel
Ingrediente
12 tije groase de sparanghel
2 căni de apă
1 ceapă eşalotă medie, sau orice ceapă mică, tocată
3 linguri unt nesărat
un sfert până la o ceaşcă de frişcă sau smântână uşoară
sare, piper negru proaspăt măcinat, piper cayenne, după gust
Mod de preparare
1. Se rup capetele dure de pe tijele de sparanghel.
2. Se aduce apa la fiert într-o cratiţă medie, se adaugă puţină sare şi se adaugă tijele de sparanghel. Se găteşte la foc mic timp de 10 minute. Se scot tijele şi se pun deoparte. Se păstrează apa în care au fiert.
3. Se încălzeşte untul într-o cratiţă suficient de mare pentru supă. Se adaugă ceapa tocată şi se fierbe uşor până se înmoaie, dar nu se rumeneşte. Se adaugă tijele fierte de sparanghel şi o cană din apa în care a fiert şi se aduce la fierbere. Se găteşte la foc mic timp de 5 minute. Se ia de pe foc şi se strecoară supa printr-o sită într-un castron mediu, păstrând lichidul.
4. Se pune partea solidă într-un procesor de alimente cu o cantitate suficientă de lichid pentru a face un piure foarte moale.
5. Se strecoară piureul prin sită înapoi în cratiţă, frecând amestecul cu o racletă flexibilă sau lingură de lemn şi lăsând părţile fibroase în sită. Se îndepărtează conţinutul sitei.
6. Se adaugă smântână şi suficientă apă în care a fiert sparanghelul, pentru a da supei consistenţa dorită. Se condimentează după gust cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi piper cayenne. Se reîncălzeşte uşor la foc mic, fără să ajungă la fierbere.
7. Se serveşte fierbinte sau rece. Se lasă să se răcească descoperită, apoi se acoperă cu o folie de plastic. Se poate păstra la frigider până la două zile.
Observaţii
• Nu trebuie lăsate părţi fibroase de sparanghel în supă. Se foloseşte o sită cu ochiuri medii, nu prea grosieră şi nu prea fină.
• Pentru o variantă mai bogată a acestei reţete, se foloseşte o ceaşcă plină de frişcă, ce produce o supă delicioasă şi catifelată. Pentru o supă cu mai puţine calorii, se foloseşte o cantitate mai mică de frişcă sau smântână uşoară.
• Se poate găti sparanghelul în 3 căni de apă, fără smântână şi se foloseşte ulei în loc de unt pentru ceapă.
• Timpul de preparare este de o oră, iar cantităţile indicate sunt pentru 4 porţii.