Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Vinete coapte
Pentru o masă festivă de vineri seara.
Ingrediente
2 vinete medii, aprox. 450 g fiecare
ulei de măsline extra virgin
113 g ciuperci, feliate
225 g roşii, tocate
1 cană (240 ml) ceapă tocată
4 cătei de usturoi mari, tocati
1 linguriţă sare sau după gust
1/2 linguriţă scorțişoară
piper negru proaspăt măcinat după gust
2/3 cupă (160 ml) nuci
3 linguri cu vârf capere, scurse
170 g pastă de tomate
2-3 roşii mici, feliate
Mod de preparare
1. Se taie vinetele în jumătate pe lungime.
2. Se scoate pulpa vinetelor cu ajutorul unui cuțit curbat zimțată sau cu o lingură, lăsând cam 0,5 cm de crustă.
3. Se pune pulpa de vinete tocată într-o tigaie adâncă mare.
4. Se freacă interiorul cochiliei de vinete cu ulei de măsline şi se pune deoparte pe o foaie de copt.
5. Se adaugă la pulpa de vinete ciupercile, roşiile, ceapa, usturoiul, sarea, scorțişoara, piperul, uleiul de măsline şi se gătesc 5 până la 10 minute până se înmoaie, dar să rămână consistente.
6. Se plasează cochilia de la vinete pe grătar şi se coace la 7,5 cm de sursa de căldură pentru 8-12 minute, până când se înmoaie, fără să se ardă.
7. Se iau de la sursa de căldură şi se pun deoparte.
8. Se sparg în bucăţi mari nucile şi se adaugă la tigaie, împreună cu caperele şi pasta de tomate şi se amestecă bine.
9. Se umplu cojile de vinete cu amestecul sauté şi se ornează deasupra cu felii de roşii. Se presară cu sare şi piper.
10. Se coc descoperit la 190°C timp de 25-35 minute.
Observaţii
Cantităţile indicate sunt pentru 4 porţii.