Ştiri / Ştiinţă |
Rezerve de apă dulce sub oceane
GH. MĂNOIU | 30 IANUARIE 2023
Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
Rezervele de apă cu o salinitate redusă par să depăşească o jumătate de milion de kmc şi se află îngropate sub fundul mării, pe platourile continentale din întreaga lume.
Această apă ar putea fi utilizată pentru consumul oraşelor de coastă din Australia, China, America de Nord şi de Sud pentru zeci de ani.
Se ştia de existenţa unor astfel de rezervoare de apă, dar se credea că ele sunt rare şi că apar în condiţii speciale.
Cercetările de acum arată că acviferele de apă proaspătă şi sălcie sunt un fenomen comun. Aceste rezerve s-au format de-a lungul ultimelor sute de mii de ani, când nivelul mării era mai jos decât acum, iar zona de coastă mult mai departe.
Atunci când ploua, apa se infiltra în pământ şi forma o masă de apă în zone care acum sunt sub apa oceanelor. Şi aceasta s-a întâmplat peste tot în lume.
Iar atunci când calotele glaciare au început să se topească, acum 20000 de ani, nivelul mării a crescut, iar aceste zone au fost acoperite de ocean.
Multe dintre acviferele formate atunci sunt protejate încă de apa sărată a mării prin straturi de argilă şi sedimente ce stau deasupra.
Ele sunt asemănătoare cu cele folosite în prezent, într-o mare parte a lumii, pentru alimentarea cu apă potabilă, iar apa lor are o salinitate destul de scăzută ca să poată fi transformată în apă potabilă cu costuri mai mici decât desalinizarea apei de mare care se face în unele regiuni.
Două probleme sunt de urmărit.
Una este contaminarea apei de la forările ce se fac pentru exploatările de gaz şi petrol.
A doua este că aceste rezerve nu sunt regenerabile şi trebuiesc folosite cu grijă. Odată consumată, această rezervă se va regenera după ce nivelul mării se va retrage din nou, şi aceasta se va întâmpla după foarte mult timp.