Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Rezistenţa la antibiotice a unui trib din Amazon dă bătăi de cap experţilor

    Un trib izolat în jungla amazoniană a Venezuelei, pare a fi rezistent la antibioticele moderne, chiar dacă membrii săi au evitat orice contact cu lumea din afară.



    Jungla amazoniană.


    Tribul, cunoscut sub numele de Yanomami, a fost identificat pentru prima dată pe calea aerului în 2008, iar un an mai târziu a fost vizitat de o echipă medicală venezueleană, care a luat probe de la 34 dintre locuitori, inclusiv probe de pe piele şi din gură, şi probe de scaun.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că microbiomul membrilor tribului, adică comunitatea de bacterii, ciuperci şi viruşi care trăiesc în şi pe corp, este mult mai divers decât s-a văzut în comunităţile rurale comparabile din Venezuela şi Malawi.

    Microbiomul lor era de două ori mai diversificat decât cel observat într-un grup de referinţă de americani.

    Sătenii erau în general sănătoşi, probabil datorită microbiomului, care conţine cea mai mare diversitate bacteriană găsită vreodată într-un grup uman.

    Contactul lor cu civilizaţia a rămas limitat, în felul acesta nefiind expuşi la elementele vieţii contemporane care pot reduce numărul de germeni, cum ar fi consumul de alimente procesate, administrarea de antibiotice, igienizarea mâinilor şi naşterea de copii prin cezariană.

    Unii microbi par să aibe un efect protector asupra sănătăţii lor, cum ar fi prevenirea formării de pietre la rinichi.

    Cercetătorii nu au descoperit nici o dovadă de obezitate sau malnutriţie printre oamenii care trăiesc cu o dietă ce include peşte, broaşte, insecte, banane şi o băutură din manioc fermentat.

    Au fost prelevate eşantioane de alimente şi băuturi pentru a afla mai multe despre modul în care membrii tribului îşi obţin diversificarea florei intestinale.

    Cercetătorii au descoperit la membrii tribului 30 de gene care dau rezistenţă la antibiotice, gene care nu mai fuseseră întâlnite.

    Chiar mai mult, aceste gene erau rezistente la antibioticele sintetice dezvoltate recent în lume, o dovadă clară că rezistenţa la antibiotice este o caracteristică naturală a microbiotei umane, amplificată după utilizarea de antibiotice.

    1 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Persoanele care consumă apă cu niveluri mai ridicate de litiu par să aibă un risc mai scăzut de a dezvolta demenţă.
    Oamenii de ştiinţă chinezi de la Qinghai Everest Cordyceps Pharmaceutical au dezvoltat un substitut la o ciupercă rară tibetană, Ophiocordyceps sinensis, cunoscută pentru proprietăţile sale anti-cancerigene, dar şi afrodisiace, fiind numită şi Viagra de Himalaya.
    Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, incearca sa obtina un nou tratament pentru sinuzita cronica. Ei folosesc o enzima produsa de o bacterie ce traieste pe suprafata marii.
    Cercetătorii elveţieni au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.
    Noi cercetări sugerează că expunerea precoce la poluarea aerului poate avea mari efecte negative asupra sănătăţii copiilor.
    Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de CD47, are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei.