Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Rhodiola, planta care protejează de viruşi

    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.



    Rhodiola rosea.


    Rhodiola rosea, numită şi rădăcina arctică sau rădăcina de aur, era cunoscută pentru beneficiile sale, cum ar fi efectele antidepresive, de reducere a greutăţii corporale, îmbunătăţirea funcţiei sexuale şi a nivelului de energie în general.

    Studiul realizat acum a constatat că alergătorii de maraton care au ingerat 600 mg de Rhodiola rosea cu o lună înainte de cursă au beneficiat de până la 12 ore de protecţie împotriva infecţiei virale după maraton.

    După competiţii, maratoniştii sunt predispuşi la boli virale, cum ar fi infecţii ale tractului respirator superior,

    Practic, după eforturi grele, bacteriile şi viruşii se multiplică la o rată mai mare decât în ​​mod normal, din cauza unor factori cum ar fi hormonii de stres şi citokinele inflamatorii.

    Acesta este motivul pentru care alergătorii au de şase ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi după maraton. Dar la cei care au folosit Rhodiola rosea, virusurile nu s-au mai înmulţit.

    În cercetări anterioare, a fost identificat un amestec de compuşi polifenolici din ceai verde şi afine, care este, de asemenea, eficient în prevenirea replicării virale la sportivi, după o concurenţă intensă.

    Efectele antivirale ale polifenolilor se extind dincolo de sportivi, studiile arătând că persoanele care mănâncă trei sau mai multe porţii de fructe pe zi au redus semnificativ infecţiile tractului respirator superior.

    23 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie.
    Un nou studiu arată că un grup de medicamente utilizate pe scară largă ca analgezice, pot creşte riscul de a avea atac de cord.