Sănătate / Minerale |
Calciul din dieta zilnica si riscul de cancer
Cancerul colorectal
Legatura dintre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon nu a fost inca stabilita in mod definitiv, desi s-au facut mai multe studii in acest sens. Problema deriva din faptul ca cercetari diferite privind rolul calciului in prevenirea cancerului de colon au dat rezultate diferite.
Unele studii sugereaza ca un aport mai ridicat de calciu in dieta zilnica (atat din surse naturale, de exemplu din produse lactate cu continut scazut de grasimi, cat si din suplimente nutritive) este asociat cu o scadere a riscului de cancer la colon (cf. Lifestyle and colon cancer: An Assessment of Factors Associated with Risk - American Journal of Epidemiology 1999; Calcium, vitamin D, sunshine exposure, dairy products, and colon cancer risk - Cancer Causes Control, 2000; Modulation of abnormal colonic epithelial cell proliferation and differentiation by low-fat dairy foods - ed. JAMA 1998; European trials on dietary supplementation for cancer prevention - Annals of the New York Academy of Sciences 1999).
Consumul de suplimente nutritive pe baza de carbonat de calciu a fost identificat de un alt studiu ca avand un rol in reducerea riscului de adenom (tumoare benigna) de colon, precursor al cancerului de colon, dar nu se cunoaste daca acest lucru are ca efect final reducerea riscului de cancer. (cf. Calcium supplements for the prevention of colorectal adenomas - The New England Journal of Medicine 1999).
Un alt studiu asupra legaturii dintre alimentatie si cancerul de colon, efectuat in SUA pe 135.000 de barbati si femei, a dus la concluzia ca persoanele care consuma intre 700 si 800 mg de calciu pe zi au avut un risc cu 40 pana la 50% mai mic de cancer in partea stanga a colonului (Calcium intake and risk of colon cancer in women and men - Journal of the National Cancer Institute 2002).
Un studiu efectuat de cercetatori de la Rabin Medical Centre din Israel in 2008 asupra legaturii dintre calciu si riscul polipilor colorectali, spune ca, desi au fost gasite dovezi care sugereaza ca o doza mai mare de calciu in dieta zilnica poate contribui intr-o masura moderata la prevenirea polipilor colorectali, nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea pe scara larga a suplimentelor de calciu pentru a preveni riscul de cancer colorectal.
Un numar de alte studii au avut ca rezultat ideea ca nu exista dovezi concludente intre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon (Calcium does not protect against colorectal neoplasia - Epidemiology 1996; Effects of calcium and vitamin supplementation on colon cancer cell proliferation in colorectal cancer. Cancer Invest 2000; Calcium, vitamin D, and colorectal cancer: A review of epidemiologic evidence - Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 1998).
In concluzie, desi unele studii indica un posibil rol protector al calciului sau al produselor lactate saracte in grasimi impotriva cancerului la colon, sunt necesare si alte studii pentru a putea confirma acest rol al calciului.
Cancerul la prostata
Unele studii sugereaza ca un aport ridicat de calciu (600 mg/zi, si pana la 2000 mg/zi sau mai mult) si/sau comsumul zilnic a 2,5 portii de produse lactate pot fi asociate cu cresterea riscului de cancer la prostata.
Totusi, aceste studii sunt de natura observationala, nefiind teste clinice, si ca atare nu se poate stabili o legatura cauzala certa intre aportul de calciu si riscul de cancer de prostata.
Alte studii indica o legatura foarte slaba, absenta oricarei legaturi sau chiar o legatura opusa intre aportul de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la prostata.
Astfel, relatia dintre aportul de calciu, produse lactate si riscul de cancer la prostata ramane neclara. In prezent, se recomanda ca barbatii cu varsta de peste 19 ani sa consume intre 1000-1200 mg pe zi si sa nu depaseasca doza zilnica maxima de 2500 mg/zi de calciu.
Sursa: Institutul National de Sanatate al SUA, Oficiul pentru Suplimente Nutritive