Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Riscul de demenţă crşte cu apropierea de trafic
Conform ultimelor cercetări, oamenii care trăiesc la o distanţă mai mică de 50 metri de traficul de mare densitate, sunt mai susceptibili de a dezvolta demenţă.
Studiul, realizat de Canada's Institute for Clinical Evaluative Sciences în Ontario, a constatat că persoanele care trăiesc sub limita de 50 metri de autostrăzi sau drumuri cu trafic intens, au o probabilitate cu 7 la sută mai mare de a dezvolta demenţă, comparativ cu cei care trăiesc la mai mult de 300 metri distanţă.
Creşterea riscului de a dezvolta demenţă a scăzut la 4 la sută, atunci când oamenii trăiesc la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 metri de traficul major, şi până la 2 procente, atunci când trăiesc între 101 şi 200 de metri.
La mai mult de 200 de metri, nu s-a constatat vreo creştere perceptibilă a riscului.
Descoperirea sugerează că drumurile aglomerate ar putea fi o sursă din mediu care ar putea da naştere la un început de demenţă.
Creşterea populaţiei şi urbanizarea au plasat mulţi oameni aproape de traficul intens şi cu o expunere pe scară largă la trafic şi la ratele tot mai mari de demenţă.
Chiar şi o expunere modestă la trafic poate reprezenta o povară mare pentru sănătate.
Demenţa este cauzată de diferite boli ale creierului, Alzheimer fiind cea mai comună formă.
Rezultatul este o pierdere a celulelor creierului, ceea ce diminuează memoria, gândirea, comportamentul, abilităţile de mişcare şi orientare spaţială, precum şi capacitatea de a efectua activităţile de zi cu zi.
Această maladie începe să depăşească bolile de inimă în privinţa cauzelor deceselor în unele ţări dezvoltate.