Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Riscul de demenţă crşte cu apropierea de trafic

    Conform ultimelor cercetări, oamenii care trăiesc la o distanţă mai mică de 50 metri de traficul de mare densitate, sunt mai susceptibili de a dezvolta demenţă.



    Highway 401 în Southern Ontario, Canada.


    Studiul, realizat de Canada's Institute for Clinical Evaluative Sciences în Ontario, a constatat că persoanele care trăiesc sub limita de 50 metri de autostrăzi sau drumuri cu trafic intens, au o probabilitate cu 7 la sută mai mare de a dezvolta demenţă, comparativ cu cei care trăiesc la mai mult de 300 metri distanţă.

    Creşterea riscului de a dezvolta demenţă a scăzut la 4 la sută, atunci când oamenii trăiesc la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 metri de traficul major, şi până la 2 procente, atunci când trăiesc între 101 şi 200 de metri.

    La mai mult de 200 de metri, nu s-a constatat vreo creştere perceptibilă a riscului.

    Descoperirea sugerează că drumurile aglomerate ar putea fi o sursă din mediu care ar putea da naştere la un început de demenţă.

    Creşterea populaţiei şi urbanizarea au plasat mulţi oameni aproape de traficul intens şi cu o expunere pe scară largă la trafic şi la ratele tot mai mari de demenţă.

    Chiar şi o expunere modestă la trafic poate reprezenta o povară mare pentru sănătate.

    Demenţa este cauzată de diferite boli ale creierului, Alzheimer fiind cea mai comună formă.

    Rezultatul este o pierdere a celulelor creierului, ceea ce diminuează memoria, gândirea, comportamentul, abilităţile de mişcare şi orientare spaţială, precum şi capacitatea de a efectua activităţile de zi cu zi.

    Această maladie începe să depăşească bolile de inimă în privinţa cauzelor deceselor în unele ţări dezvoltate.

    24 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Numărul de cazuri de epilepsie poate fi redus substanţial, afirmă un nou studiu. 70 milioane de oameni de pe tot globul suferă de această afecţiune de natură neurologică, însă epilepsia este răspândită preponderent în ţările sărace şi în zonele rurale.
    Conform unui nou studiu, atât acupunctura tradiţională cât şi acupunctura simulată (în care pielea este doar înțepată foarte uşor, fără ca acele să penetreze efectiv pielea) sunt mai eficiente împotriva durerilor cronice de mijloc decât tratamentele convenționale.
    Cercetătorii britanici de la Oxford University au dezvoltat o tehnică simplă şi rapidă de scanare a creierului, care oferă posibilitatea unei diagnosticări precoce a bolii Parkinson, oferind speranţa de a lupta împotriva bolii înainte ca aceasta să înceapă să provoace simptome.
    Cercetătorii de la Rice University, din Statele Unite, au dezvoltat o tehnologie transdermică, neinvazivă care detectează chiar şi un nivel scăzut de infecţie cu malarie prin piele, în cateva secunde, cu un scanner cu laser.
    Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.
    Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine, New York, au stabilit că stresul frecvent de-a lungul timpului ar putea creşte riscul de Alzheimer.