Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ritmul respiraţiei afectează memoria şi frica

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.



    Universitatea Northwestern.


    Semnalele electrice înregistrate de cercetători au arătat că activitatea creierului fluctuează cu respiraţia.

    Aceste modificari au loc în zonele creierului în care sunt procesate emoţiile, memoria şi mirosurile.

    Descoperirea i-a făcut să se întrebe dacă funcţiile cognitive asociate în mod tipic cu aceste zone ale creierului, în special cu cele de prelucrare a fricii şi a memoriei, ar putea fi, de asemenea, afectate de respiraţie.

    Aceste efecte depind în mod esenţial de inspiraţie sau de expiraţie şi dacă aceasta se face pe nas sau pe gură.

    În cadrul studiului, subiecţii au fost capabili să identifice o figură care inspiră teamă mult mai repede în cazul în care au privit-o în timpul inspiraţiei, comparativ cu situaţia în care a fost privită în timpul expiraţiei.

    De asemenea, a fost mult mai uşor să-şi amintească un obiect în cazul în care a fost văzut pe inspiraţie, decât pe expiraţie.

    Efectul a dispărut dacă respiraţia s-a făcut pe gură.

    Una dintre cele mai importante descoperiri în acest studiu este faptul că există o diferenţă dramatică în activitatea creierului în amigdală şi hipocamp în timpul inspiraţiei, comparativ cu expiraţia.

    Pe inspiraţie se stimulează neuronii din cortexul olfactiv, amigdală şi hipocamp, în tot sistemul limbic.

    Amigdala este puternic legată de prelucrarea emoţională, în special de emoţiile legate de frică.

    Subiecţilor studiului le-au fost prezentate chipuri care exprimau frică sau surpriză. Ei au trebuit să indice, cât de repede puteau, ce emoţie exprimă fiecare faţă.

    Când imaginile au fost văzute în timpul inspiraţiei, subiecţii au recunoscut frica mai repede decât atunci când le-au văzut în timpul expiraţiei.

    Acest lucru nu a fost valabil şi pentru feţele care exprimau o surpriză. Aceste efecte s-au diminuat însă când subiecţii au efectuat aceeași sarcină în timp ce respirau pe gură.

    Într-un experiment făcut cu scopul evaluării funcţiei memoriei, legată de hipocampus, subiecţii au privit imagini ale obiectelor pe un ecran de calculator şi li s-a cerut să şi le amintească.

    Amintirea a fost mai bună dacă imaginile au fost privite în timpul inspiraţiei.

    Constatările sugerează că respiraţia rapidă poate conferi un avantaj atunci când cineva este într-o situaţie periculoasă.

    Într-o stare de panică, ritmul de respiraţie devine mai rapid. Ca rezultat, se petrece proporţional mai mult timp pe inspiraţie decât într-o stare de calm.

    Astfel, răspunsul înnăscut al organismului la teamă printr-o respiraţie mai rapidă ar putea avea un impact pozitiv asupra funcţiei cerebrale şi ca rezultat, timpi de răspuns mai rapizi la stimulii periculoşi din mediul înconjurător.

    8 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.
    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.
    Cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului prin elaborarea unui singur test de sânge care să monitorizeze opt tipuri comune de tumori în stadiile incipiente.
    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa.
    Chimisti de la Universitatea din Burgos, Spania, au realizat o membrana ce isi schimba culoarea daca apa cu care este udata contine mercur. Folia contine un compus organic fluorescent, rodamina, ce actioneaza ca un senzor de mercur printr-un tratament chimic special.
    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.