Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Ritmurile circadiene neregulate predispun la cancer
Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură moleculară importantă între creşterea tumorii pulmonare şi ritmurile circadiene perturbate, potrivit unui nou studiu, realizat de Scripps Research din California în colaborare cu Institutul de Cancer Wilmot de la Universitatea din Rochester.
Ritmurile circadiene, numite uneori „ceasuri biologice”, sunt procesele celulare care guvernează ciclurile somn-veghe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că ritmurile circadiene neregulate sunt probabil cancerigene.
Cea mai recentă cercetare descrie modul în care ceasul circadian se îndepărtează de la normal şi implică o genă semnătură a cancerului, cunoscută sub numele de HSF1, care poate declanşa tumori pulmonare.
Plămânii sunt sub control circadian strict şi par a fi deosebit de vulnerabili la un ceas biologic perturbat.
Studiul descrie rolul semnalizării HSF1, un mecanism necunoscut anterior care poate explica formarea tumorii ca răspuns la întreruperea ritmului.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că ar putea fi posibilă vizarea HSF1 cu terapie medicamentoasă pentru a preveni cancerul la persoanele cu ritmuri circadiene perturbate frecvent.
Deşi acest studiu a fost făcut pe şoareci, alte date leagă întreruperea circadiană de tumorile umane, a spus co-autorul Brian Altman de la Universitatea din Rochester. „Totul îndreaptă în aceeaşi direcţie”, a spus el.
El a remarcat că atunci când ceasurile circadiene sunt perturbate de somn inconsecvent, de exemplu, rezultatele sunt relevante pentru persoanele care lucrează în ture de noapte sau cu programe rotative.
„Această cercetare se concentrează pe structura şi funcţia macromoleculelor şi pe impactul acestora asupra proceselor biologice, cum ar fi sistemul imunitar şi funcţia creierului”, spune Peter McCartney, director de program în cadrul Diviziei de Infrastructură Biologică a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă din Statele Unite.