Ştiri / Spaţiu |
Robotul Philae, lansat de pe sonda Rosetta, a transmis date de pe cometă
Robotul Philae, lansat de pe sonda Rosetta, a reuşit să transmită date de pe cometa 67P inainte de a rămâne fără energie şi a intra în modul stand-by.
Philae este în umbra unei stânci şi de aceea nu poate primi suficientă lumină pe panourile solare pentru a-şi reîncărca sistemele. Cu numai 1,5 ore de strălucire solară care cade pe robot în timpul zilei de 12 ore a cometei, pare îndoielnic că bateria va recupera destul pentru a mai asigura legătura radio cu sonda mamă, Rosetta.
Inginerii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au căutat să maximizeze lumina primită, prin trimiterea unei comenzi de reorientare.
Acest lucru a implicat ridicarea robotului Philae cu 4 cm şi rotirea sa în aceeaşi locaţie cu 35%, ceea ce face ca cel mai mare panou solar să prindă cea mai multă lumină.
Chiar dacă sonda rămâne tăcută peste week-end, cercetătorii spun că sunt încântaţi de cantitatea de date obţinută până acum. Toate instrumentele ştiinţifice de la bordul său au făcut toate lucrările pe care ar fi trebuit să le facă şi au trimis cantităţi mari de date înapoi pe Pământ.
În ultima tranşă de date sunt rezultatele din încercarea de foraj făcută cu puţin timp înainte. Aceasta a fost principala activitate a robotului.