Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Minerale

    Rolul calciului in prevenirea osteoporozei

    Oasele sunt tesuturi vii si din aceasta cauza se modifica pe toata durata vietii. In timpul copilariei si adolescentei, oasele cresc in dimensiuni si in greutate. Ele continua sa creasca in greutate pana in jurul varstei de 30 de ani, cand se atinge masa osoasa maxima.

    Deoarece pierderea de tesut osos, ca si cresterea acestuia, este un proces continuu, cu cat oasele sunt mai puternice in jurul varstei de 30 de ani, cu atat scaderea de tesut osos va fi amanata pentru o varsta mai inaintata.
    De aceea, consumul adecvat de calciu si vitamina D in copilarie, adolescenta si tinerete sunt importante pentru sanatatea oaselor pe toata durata vietii.

    Pentru prevenirea aparitiei osteoporozei la varste mai inaintate, este de asemenea important sa fie practicate exercitii fizice care intaresc oasele (si cresc desitatea osoasa) cum sunt mersul pe jos, alergarile, dansul, exercitiile aerobice si patinajul.

    Alte exercitii care nu implica activitate fizica impotriva gravitatiei, cum ar fi inotul si mersul pe bicicleta, nu au efect asupra intaririi oaselor.

    Osteoporoza este caracterizata prin porozitatea si fragilitatea oaselor. Este o problema serioasa pentru sanatate si afecteaza mai ales femeile (80% dintre cazuri sunt femei).

    O alta problema este osteopenia, adica densitatea scazuta a tesului osos, aceasta precedand osteoporoza. Osteoporoza constituie un motiv de ingrijorare deoarece este asociata cu un mare numar de fracturi.

    Osteoporoza si osteopenia pot fi cauzate de factori nutritionali cum sunt:
    - consumul cronic redus de calciu;
    - consumul redus de vitamina D;
    - asimilarea redusa a calciului;
    - eliminarea excesiva a calciului.

    Cand consumul de calciu este redus sau daca acesta nu se asimileaza, organismul trebuie sa foloseasca calciul depozitat in tesuturile osoase pentru a sustine procesele biologice normale, cum ar fi functionarea sistemului nervos si a celui muscular.

    Scaderea tesutului osos apare si in cadrul procesului de imbatranire. Un exemplu principal este pierderea masei osoase la femeile post-menopauza datorita cantitatii mai mici de estrogen.

    Cercetatorii au identificat mai multe cauze de risc pentru osteoporoza: aceasta afecteaza in special femeile, persoanele slabe, sedentare, cu varsta avansata, fumatoare, care consuma cantitati excesive de alcool si care au o istorie de osteoporoza in familie.

    Densitatea osoasa se determina cu ajutorul unor teste (bone mineral density - BMD) prin referinta la densitatea osoasa optima a unei persoane sanatoase de 30 de ani. Se obtine astfel un indicator de densitate relativa, care daca este mai mare de -1.0, semnifica o densitate osoasa normal.




    Valorile intre -1.0 si -2.5 indica o densitate osoasa redusa (osteopenie) iar sub -2.5 indica osteoporoza.


    Sursa: Institutul National de Sanatate al SUA, Oficiul pentru Suplimente Nutritive




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Necesarul zilnic de minerale (acolo unde sunt date), indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Legatura dintre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon nu a fost inca stabilita in mod definitiv, desi s-au facut mai multe studii in acest sens. Problema deriva din faptul ca cercetari diferite privind rolul calciului in prevenirea cancerului de colon au dat rezultate diferite.
    Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul uman. El este necesar pentru contractia musculara, functionarea vaselor de sange, secretia hormonilor si enzimelor, precum si in transmiterea semnalelor prin sistemul nervos.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit că un deficit de zinc poate contribui la boli precum Alzheimer şi Parkinson, boli care au fost legate de proteine defecte ce se grupează împreună în creier.
    Daca o persoana nu consuma suficient calciu sau daca acesta este eliminat intr-un ritm prea rapid, organismul va retrage calciu din oase pentru a mentine constanta concentratia din sange, cu posibilitatea aparitiei osteoporozei sau a altor efecte ale unui aport cronic insuficient de calciu.
    In contextul prezentului articol, asimilarea calciului se refera la absorbtia calciului din tractul digestiv in sistemul circulator al organismului.