Ştiri / Spaţiu |
Roverul Curiosity a găsit apă chiar în prima mostră marţiană
Prima mostră de sol analizată de roverul Curiosity de la NASA a arătat că materialele de la suprafaţa planetei Marte conţin două procente de apă. Când a fost încălzită, proba a eliberat cantităţi semnificative de dioxid de carbon, oxigen şi compuşi de sulf.
Curiosity a aterizat în Craterul Gale de pe suprafaţa planetei Marte la 6 august 2012, înarmat cu echipamente pentru colectarea şi prelucrarea mostrelor de sol şi rocă, un cromatograf de gaz, un spectrometru de masă şi unul cu laser.
Combinarea analizelor de apă şi alte elemente volatile făcute de Sample Analysis at Mars (SAM) cu date mineralogice, chimice şi geologice colectate de alte aparate ale roverului, au dat o imagine avansată a suprafeţei marţiene.
Proba de praf şi sol fin de la suprafaţa planetei a fost încălzită la 835 grade Celsius. Coacerea probei a relevat un compus care conţinea clor şi oxigen, cum este cloratul sau percloratul, întâlnit până acum numai în locaţii de latitudine mare. Găsirea lui într-o zonă ecuatorială sugerează o distribuţie globală. Analiza arată de asemenea existenţa carbonatului care se formează în prezenţa apei.
Analiza izotopilor de hidrogen şi carbon a arătat că proporţiile lor sunt la asemănătoare cu cele din atmosferă, ceea ce indică faptul că solul de suprafaţă a interacţionat foarte mult cu atmosfera. Praful se pare că se deplasează în jurul planetei mânat de futunile puternice şi interacţionează cu unele gaze din atmosferă.
Compuşi organici nu par să existe în solul de suprafaţă, unde sunt expuşi la radiaţii dure şi oxidanţi.
Aceste rezultate au implicaţii pentru viitoarele explorări, când pe Marte vor fi trimişi oameni. Aceştia ar colecta sol marţian, şi încălzindu-l, ar putea obţine apă.
GH. MANOIU | 3 OCTOMBRIE 2013