Nutriţie / Dieta |
Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria
Un studiu realizat la Northumbria University, din Anglia, a constatat că elevii care lucrau într-o cameră cu aromă de rozmarin sub formă de ulei esenţial, au obţinut rezultate de la 5% până la 7% mai bune la testele de memorie.
În diverse grade, atât copiii cât şi adulţii au fost influenţaţi de mirosul de rozmarin, dar unele persoane nu au reacţionat deloc la acest stimul.
Simţul uman al mirosului este foarte sensibil şi trimite mesaje către creier, declanşând reacţii şi răspunsuri.
Există neurotransmiţători în creier asociaţi cu memoria - acetilcolina, şi aceştia pot fi afectaţi de mirosuri.
Este aproape ca o interacţiune medicamentoasă când creierul este influenţat de ceea ce este inhalat.
Cauza ar putea fi faptul că aromele afectează activitatea electrică în creier sau că compuşi farmacologic activi, cum ar fi 1,8-cineol, pot fi absorbiţi prin mucoasa nazală.
Rozmarinul a fost asociat cu memoria de sute de ani.
Studenţii greci purtau în antichitate ghirlande de rozmarin la examene, iar Ophelia, în piesa Hamlet a lui Shakespeare, spune: "Există rozmarin, asta e pentru amintire".