Ştiri / Spaţiu |
Rusia a pierdut controlul asupra unui satelit cu experimente ştiinţifice
Motorul satelitului Foton M4, cu mai multe experimente la bord, a încetat să mai răspundă la comenzile centrului de control de la sol.
Centrul spaţial Progress a declarat că toate celelalte sisteme sunt intacte, inclusiv transmiterea de informaţii de la satelit, dar acesta nu mai primeşte comenzi.
Agenţia Spaţială Rusă, Roscosmos, a declarat că satelitul de şase tone ar putea continua să opereze pe cont propriu pentru o lungă perioadă de timp, dar nu a spus dacă nava ar putea ateriza în mod normal, fără comenzi de la sol.
Satelitul a fost lansat la data de 19 iulie, dar pe 25 iulie nu a reuşit să răspundă la o comandă pentru a se plasa pe o orbită mai înaltă.
Foton M4 trebuia să ajungă pe o orbită circulară la 575 km deasupra Pământului. El este acum pe o orbită eliptică cu punctul cel mai apropiat la 250 km. Nu este clar cât timp nava Foton ar putea rămâne la o astfel de altitudine, unde atracţia Pământului este suficient de puternică pentru a face obiectele să cadă de pe orbită.
Capsula Foton M4 a fost programată pentru a reveni pe Pământ la jumătatea lunii septembrie, cu o re-intrare ghidată şi o aterizare asistată de paraşută în sudul Rusiei. Modulul de aterizare este echipat cu un scut termic.
Specialiştii au restabilit conexiunea unidirecţională cu Foton şi promit să împlinească programul planificat al misiunii orbitale. Echipamentele lucrează în mod automat şi experimentul cu gecko se desfasoară conform programului.
Satelitul are la bord cinci şopârle gecko, care sunt în spaţiu pentru un studiu de două luni privind efectul imponderabilităţii asupra dezvoltării lor şi a embrionilor şi asupra vieţii lor sexuale.
Alte experimente planificate sunt pe ouă de viermi de mătase, seminţe uscate şi microbi.
Există de asemenea un cuptor special destinat studiului privind topirea şi solidificarea aliajelor metalice şi creşterea cristalelor semiconductoare în condiţii de gravitaţie scăzută, un experiment ruso-german.
Foton M4 este primul satelit din noua generaţie (34KSM) de sateliţi ruseşti de cercetare în micro-gravitaţie. Modul de propulsie a fost inlocuit cu un modul de tip Yantar, durata misiunii a fost majorată până la 6 luni prin utilizarea de celule solare pentru producerea de energie şi greutatea echipamentului ştiinţific a fost majorată cu 100 kilograme.
O a doua misiune, Foton M5, este planificată pentru 2015.