Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    S-a descoperit cel mai mare tezaur de argint de pe teritoriul României

    Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat intr-un comunicat de presă descoperirea şi preluarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emiși în prima jumătate a secolului al XV-lea.



    Imagine a tezaurului de argint descoperit pe terioriul României. Foto: Muzeul Naţional de Istorie a României


    Tezaurul, care cântăreste 54,7 kg, a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie 2013, în apropiere de Râmnicu Vâlcea.

    Persoana care a făcut descoperirea a anunțat pe 2 septembrie, luni dimineața, Muzeul Național de Istorie a României, care a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul.

    Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, pentru identificarea şi analizarea pieselor numismatice, precum şi pentru inventarierea acestora.

    Asprul este o monedă otomană din argint.

    Între 1500 şi 1600 a dominat piaţa monetară din Ţara Românească şi Moldova, apoi şi-a pierdut din importanţă, fiind înlocuit de monede poloneze.

    Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

    5 SEPTEMBRIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Frustrarea si incertitudinile economice legate de declansarea crizei mondiale este posibil sa fi avut si efecte dintre cele mai neasteptate. In perioada 2007-2008, rata de crestere a populatiei Cehiei aproape s-a triplat, cel al Olandei s-a dublat, iar in Elvetia si in Franta statisticile demografice au aratat cresteri sustinute. Cand criza s-a adancit, tendinta s-a inversat in unele tari, dar in altele sporul populatiei a ramas in continuare solid.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius.
    Ediţia cu numărul 29 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură are loc în perioada 7 – 11 decembrie 2022, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.
    Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest, se va desfășura în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.