Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O noua specie de bufnita

    GH. MĂNOIU | 8 DECEMBRIE 2022

    O noua specie de bufnita, denumita Otus jolandae, a fost descoperita in insula Lombok din Indonezia .



    Otus jolandae, Lombok, August 2008. Foto: Sangster G, King BF, Verbelen P, Trainor CR, 2013 / Wikipedia (CC BY 2.5)


    Descoperirea a fost facuta cu un deceniu în urmă, dar descrierea si studierea ei s-a finalizat de curând. Studiul realizat de o echipa de cercetatori a fost publicat in jurnalul PLoS One.

    Confundata mult timp cu Otus magicus - o alta specie de bufnite, noua specie de bufnita scoate insa sunete net diferite.

    Bufnitele sunt reprezentate de 250 de specii si acest numar este in continua crestere, deoarece exista putine studii asupra lor, bazate in special pe vocalizele facute de ele.

    Cercetarile au pornit in 2003 cand George Sangster si Jolanda A. Luksenburg au facut primele inregistrari pe muntele Rinjani, langa Sapit, Lombok.

    Cu acest prilej s-a vazut ca sunetele inregistrate nu apartineau genului Otus magicus, Otus mandanensis sau Otus lempiji, care sunt raspandite in regiune.

    Punand in difuzoare inregistrari cu cantecul acestora din urma, nu au primit nici un raspuns. Insa, cand au pus cantecul inregistrat pe munte, bufnitele au raspuns imediat si s-au apropiat de difuzor.

    Studiile au continuat analizand inregistrari sonore si exemplare de la Muzeul American de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie Naturala Tring.

    De asemenea analizandu-se diferentele morfologice, craniile, lungimea aripilor, coada, culorile penelor s-a ajuns la concluzia ca populatia de bufnite din Lombok este o specie care nu a fost descrisa anterior.

    Bufnitele din Lombok sunt asemanatoare cu cele din insula Sumbawa, aflata la o distanta de 13,5 km.

    Foarte probabil, cele doua insule au fost separate de o eruptie a vulcanului, inca activ, Gunung Rinjani, mai ales ca alta specie de bufnita nu a fost gasita pe aceasta insula.

    Zona de raspandire este de la copacii de inaltime medie, 15-20 m, pana la arborii din padurile masive de pe coastele muntelui, aflati la 1350 m altitudine.

    I s-a dat numele dupa cercetatorul Dr. Jolanda A. Luksenburg, biochimist la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, USA.

    Numele englezesc este "Rinjani Scops Owl", iar cel indonezian "Celepuk Rinjani", cu referire la Gunung Rinjani, cel de-al doilea mare vulcan din Indonezia.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.